Volledig scherm
PREMIUM
Zelfs in Langeveen sloegen vuurwerkvandalen toe. Acht mezenkasten en een afvalton moesten eraan geloven. © Gerard Averes

Zelfs Langeveen slachtoffer vuurwerkvandalen

LANGEVEEN - Niet alleen de steden klagen steen en been over vuurwerkoverlast. Zelfs kleine dorpskernen ondervinden hinder. Deze week werd duidelijk dat vuurwerkvandalen acht mezenkasten van de bomen hebben geknald in Langeveen. Een afvalton bij De Koele is letterlijk in tweeën gespleten. „Dit doet pijn.”

Ze werden opgehangen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Dankzij bijdragen van Staatsbosbeheer, het bedrijfsleven en vooral de inzet van een grote groep van vrijwilligers. Maar Langeveen moet het doen met acht mezenkastjes minder. Rond de jaarwisseling zijn ze opgeblazen met vuurwerk. „Dit doet pijn”, zegt Langevener Gerard Averes, één van de vrijwilligers die zich inspande voor de komst van de kastjes. „Iemand kwam al met een goed idee: De daders met het blote gat op een nest eikenprocessierupsen zetten.”

 1. Nieuwe pioniers op Langeveense platteland
  PREMIUM

  Nieuwe pioniers op Langeveen­se platteland

  Het zijn avonturiers en tegelijkertijd pioniers. Ze hebben ooit een jaar lang rond de wereld gereisd. Maar de geboorte van dochter Astara - „mooie naam hé? Zelf bedacht” - is eigenlijk de reden geweest dat Charlie en Rein Baarsma wat meer vastheid zochten. Om hun droom te verwezenlijken en om te werken aan een nieuwe wijze van omgaan met voedsel en dieren zochten ze een oude boerderij met een redelijk stuk grond, ‘ergens in Twente.’ Vorig jaar viel hun oog op een voormalige boerderij aan de Hardenbergerweg in Langeveen. Hier, op een tweeënhalf hectare groot terrein heeft het paar grootse plannen.
 2. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17) uit Harbrinkhoek

  Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17) uit Harbrink­hoek

  ALBERGEN/HARBRINKHOEK - Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder de gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dat hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving in een diepe rouw gedompeld.

Almelo e.o.