Directeur Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel.
Volledig scherm
Directeur Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel. © Lenneke Lingmont

Artikel 1 Overijssel confronteert Sylvana Simons tijdens debat in Enschede

ENSCHEDE – Sylvana Simons is tijdens de debatreeks Van Torentje naar Torentje vrijdagmiddag geconfronteerd door directeur Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel. De directeur van de anti-discriminatie instelling is het niet eens met de naam van de partij van Sylvana en doet een prangende oproep.

"U brengt ons in gevaar met de naam. Het is zo dat wij een politiek onafhankelijk organisatie moeten zijn. We kunnen dat door de naam van uw partij niet meer. Mensen bellen ons met de vraag of ze met uw partij spreken. Verander alstublieft uw naam."

Sylvana reageert: "Laten we dat niet hier doen. We hebben hier een gesprek over gehad met uw directeur, maar laten we dat via andere wegen doen. Ik wil dit gesprek zo zuiver mogelijk voeren." Volgens Sylvana is de naam van de partij gecontroleerd en was deze beschikbaar. Ook lijkt het logo van Artikel 1 volgens haar niet op die van iemand anders. 

Interview

Directeur Antek liet in een interview in december weten dat zijn bureau geen actie zou ondernemen tegen de naam die Simons gekozen heeft. Hij wilde toen de consequenties voor zijn organisatie afwachten.

Zelfde doel 

Zowel de instelling als de politieke partij delen hetzelfde doel: het tegengaan van racisme. "Daarom is het jammer dat we dit via de juridische wegen moeten oplossen", Sylvana Simons.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.