Volledig scherm
Directeur Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel. © Lenneke Lingmont

Artikel 1 Overijssel confronteert Sylvana Simons tijdens debat in Enschede

ENSCHEDE – Sylvana Simons is tijdens de debatreeks Van Torentje naar Torentje vrijdagmiddag geconfronteerd door directeur Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel. De directeur van de anti-discriminatie instelling is het niet eens met de naam van de partij van Sylvana en doet een prangende oproep.

"U brengt ons in gevaar met de naam. Het is zo dat wij een politiek onafhankelijk organisatie moeten zijn. We kunnen dat door de naam van uw partij niet meer. Mensen bellen ons met de vraag of ze met uw partij spreken. Verander alstublieft uw naam."

Sylvana reageert: "Laten we dat niet hier doen. We hebben hier een gesprek over gehad met uw directeur, maar laten we dat via andere wegen doen. Ik wil dit gesprek zo zuiver mogelijk voeren." Volgens Sylvana is de naam van de partij gecontroleerd en was deze beschikbaar. Ook lijkt het logo van Artikel 1 volgens haar niet op die van iemand anders. 

Interview

Directeur Antek liet in een interview in december weten dat zijn bureau geen actie zou ondernemen tegen de naam die Simons gekozen heeft. Hij wilde toen de consequenties voor zijn organisatie afwachten.

Zelfde doel 

Zowel de instelling als de politieke partij delen hetzelfde doel: het tegengaan van racisme. "Daarom is het jammer dat we dit via de juridische wegen moeten oplossen", Sylvana Simons.

  1. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
    PREMIUM
    column

    Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

    Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.