Volledig scherm
Directeur Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel. © Lenneke Lingmont

Juridische strijd om naam Artikel 1

Simons in TwenteENSCHEDE - Het juridisch geschil dat is ontstaan rond de naam Artikel 1, de partij van lijsttrekker Sylvana Simons die onder deze vlag meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen, zal door de rechter moet worden beslecht.

Dat gaf Antek Olszanowski van Artikel 1 Overijssel vrijdag aan na afloop van de verkiezingsbijeenkomst met Sylvana Simons in Enschede. Olszanowski, directeur van de antidiscriminatie-organisatie voor de provincie Overijssel, heeft meteen na de oprichting van Simons' partij in december 2016 bezwaar aangetekend tegen de naam Artikel 1.

Tijdens het debat met Simons hield hij dat de  Artikel 1-leider ook nog eens voor. ,,Mevrouw Simons, ik wil u vragen de naam te veranderen, want u brengt ons in de problemen.'' Simons wilde niet publiek op de zaak ingaan. ,,Het is aan de juristen.''

Geen politieke partij
Volgens Olszanowski moet er na de verkiezingen duidelijkheid komen. ,,Er zal een zaak komen, want we hebben hier last van. Dan bellen mensen ons op en vragen ze of ze mevrouw Simons kunnen spreken. Wij zijn geen politieke partij en vinden dat er zo snel mogelijk een einde aan deze verwarrende situatie moet komen.''

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.