Volledig scherm
© Annina Romita

Marianne Thieme (PvdD) in Enschede: Vorm dierentuinen om tot opvangcentra

ENSCHEDE - Dierentuinen moeten worden omgevormd tot opvangcentra en de agrarische industrie moet kleinschaliger, zodat familiebedrijven weer een kans hebben. Daarvoor pleitte Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren op de Universiteit Twente.

De lijsttrekker van de PvdD was te gast in het laatste debat in de serie Van Torentje naar Torentje. Als voorvechtster van dierenrechten zet Thieme in op een andere rol voor dierentuinen: "Een plek waar dieren die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling of handel terecht kunnen. Op die manier kunnen stadskinderen ook leren over dieren. Duurzaamheid en groen moet een veel grotere rol krijgen in stedelijke gebieden. Een hond houden op drie hoog, dat kan echt niet meer."

Agrarische sector

De partij heeft het vaak aan de stok met boeren, die de plannen voor hardere maatregelen tegen grote boerenbedrijven met lede ogen aanzien: "Maar toch stemmen die mensen steeds weer op de partijen die hun in die moeilijke positie hebben gebracht", reageert Thieme. "Ga terug naar de regio. Waarom moeten wij melk verkopen aan Chinezen die voor tachtig procent lactose-intolerant zijn. Vooral familiebedrijven moeten worden geholpen, de biologische boeren zijn sinds het afschaffen van de melkquota het slachtoffer. De meeste boeren die ik spreek, willen niet eens een megastal met honderden koeien."

Minder Europa

De Partij voor de Dieren is eurokritisch en ziet het liefst dat het huidige systeem wordt vervangen door onafhankelijke lidstaten die nauw samenwerken. Maar Europa heeft ook zijn voordelen, meent Thieme: "Je kunt zaken als het klimaat en milieu goed op de kaart zetten, maar Brussel wordt momenteel geregeerd door lobbyisten. Ik zie wel een samenwerking met de Noord-Europese landen. Zweden wil bijvoorbeeld het eerste co2-neutrale land worden. Waarom willen wij dat niet?"

Als laatste van de serie vulde Marianne Thieme het prognosebord in. Haar voorspelling: zes zetels voor haar Partij voor de Dieren.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.