Volledig scherm
© Martha Riemsma

Niet voor één gat te vangen

Verkiezingsblog‘Hij komt niet’. Het is maar een kort bericht, maar ik weet genoeg. Tunahan Kuzu, lijsttrekker van DENK, meldt zich af voor onze debatserie in Enschede. Het is donderdagmiddag twee uur. 175 lezers en studenten hebben zich aangemeld om Kuzu de volgende dag te ontmoeten in het Amphitheater op de Universiteit Twente, ons tweede thuis van de afgelopen twee weken.

Tijd voor veel verontwaardiging hebben we niet, want een half uur later is Beckum het middelpunt van de wereld door de mogelijke komst van de Turkse minister van Familiezaken. Terwijl verslaggever één snel naar Beckum rijdt, verslaggever twee een bericht tikt voor de website over de afmelding van Kuzu en verslaggever drie zich buigt over de eventuele relatie tussen die twee zaken, bespreken we snel de consequenties van de afzegging en de mogelijke alternatieven. Helemaal afgelasten, of een waardige vervanger zoeken? 

Sylvana Simons

De naam van Sylvana Simons - voorheen DENK - valt al snel. Binnen tien minuten hebben we via via het telefoonnummer van haar woordvoerder boven water. Nog eens tien minuten later hebben we de bevestiging dat Sylvana Simons als lijsttrekker van Artikel 1 de volgende dag in Enschede zal zijn. Dat bericht staat nog eens tien minuten later op onze gloednieuwe website. De 175 bezoekers worden snel per mail geïnformeerd, nieuwe posters worden besteld en het ‘Torentje-team’ wordt bijgepraat. Kortom, wij zijn niet voor één gat te vangen.

De rust op de redactie is inmiddels teruggekeerd. Het bezoek van de Turkse minister aan Beckum is afgeblazen en van een verband met de afzegging van Kuzu lijkt ook geen sprake. Na een week inhoudelijke en mentale voorbereiding op Kuzu, duik ik nu het digitale archief in om me voor te bereiden op het gesprek met Sylvana Simons. Het is het laatste gesprek dat Ferry Mingelen en ik samen oppakken. Maandag sluiten twee collega’s de serie af met Marianne Thieme.

Avontuur

En wat is het een geweldig avontuur. Twee weken lang elke dag een goed gesprek met een gedreven politicus. Bijna 2.000 mensen te gast, die volop de kans grijpen om vragen te stellen. De bezoeken zijn een dagelijkse bron voor veel landelijke media, voor nieuws en leuke momenten. En het mooiste? We hebben, samen met lezers en studenten, laten zien waar de lijsttrekkers en hun partijen voor staan. Wat hen drijft als mens en als politicus. Een gemiste kans dus voor Kuzu, en overigens ook voor Wilders.

Het is al met al prachtig om te zien dat er echt iets te kiezen valt. Nog een paar dagen te gaan, ik wens u veel succes bij uw keuze!

Martha Riemsma

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.