Volledig scherm
© Annina Romita

Sylvana Simons in Enschede: meer aandacht op scholen voor koloniale geschiedenis

ENSCHEDE – Scholen moeten meer aandacht besteden aan het koloniale verleden van Nederland en de lonen tussen mannen en vrouwen moeten gelijk worden getrokken. Daarvoor pleitte Sylvana Simons vrijdag op de Universiteit Twente. De lijsttrekker van Artikel 1 was te gast in de serie Van Torentje naar Torentje en vertelde over haar partijprogramma, waarin gelijkheid en maatregelen tegen racisme en xenofobie een grote rol spelen.

Aanvankelijk zou Tunahan Kuzu van DENK deze vrijdag langskomen, maar hij zegde een dag voor de bijeenkomst af. Sylvana Simons was bereid de vrijgekomen plek in te vullen en heeft een verleden bij DENK. Ze stapte eind december uit de partij, om verder te gaan met Artikel 1: “In de praktijk bleek er weinig ruimte te zijn voor de punten waar we met Artikel 1 voor staan, zoals de acceptatie van de LHBT-community. Ik heb me niet bij een andere partij aangesloten, omdat ik vind dat je het beter zelf kunt doen. Je kunt beter mét mensen praten, dan dat ze over je praten.”

Koloniaal verleden

In gesprek met politiek verslaggever Ferry Mingelen en Martha Riemsma, hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia,  ging het over thema's als onderwijs en het gezin. Artikel 1 wil dat er meer aandacht wordt geschonken aan het koloniale verleden van Nederland in de schoolklassen. “Ook die mensen zijn onderdeel van onze maatschappij. Ik heb op school nooit geleerd over kwesties als de Armeense genocide. Op die manier creëer je meer begrip onder elkaar.”

Diversiteitsquota

De gelijkheid tussen man en vrouw is een speerpunt voor Simons. Vooral het verschil in loon is iets waar ze snel wat aan wil doen: “Ik kan geen reden bedenken waarom we dat anno 2017 nog hebben. Het is voor een vrouw heel moeilijk om financieel zelfstandig te zijn, zeker als single moeder.” Ook pleit ze voor een diversiteitsquota onder managers: “Als het al klopt, hoef je er niks aan te doen. Maar als het niet klopt en de verhoudingen zijn scheef, dan moet je ingrijpen.”

Excuses

Vanuit het publiek ontstonden er enkele opmerkelijke momenten. Zo was de directeur van Artikel 1 Overijssel aanwezig. De instelling tegen discriminatie heeft last van het feit dat de partij van Simons vrijwel dezelfde naam draagt. “Dat gaan we hier nu niet bespreken”, reageert Simons. “Het is jammer dat we hetzelfde doel nastreven, maar we dit juridisch moeten oplossen.”

Een andere vraag kwam van een jongen wiens grootmoeder slachtoffer was van de Armeense genocide, een gebeurtenis die Simons’ vorige partij DENK niet openlijk wil erkennen. “Ik bied mijn excuses aan voor dat standpunt toen ik bij DENK zat”, antwoordde Sylvana Simons. “De media heeft er destijds van gemaakt dat ik er geen mening over had.”

Drie zetels

Als afsluiting vulde Sylvana de prognose in. Haar eigen partij zet ze op drie zetels, de ‘vrienden van DENK’ op twee. Andere kleine partijen als Forum voor Democratie en de PiratenPartij schat Simons op één zetel. Hoewel de VVD de grootste wordt in haar voorspelling, heeft ze het liefst een andere minister-president: “Dan maar Jesse Klaver.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.