Verkiezingsblog | ‘Kerk bemoeide zich óók met verkiezingen’

De volledig uit de hand gelopen diplomatieke rel met Turkije gaat ongetwijfeld de verkiezingsstrijd beïnvloeden. Het is ineens en volstrekt onverwacht het hoofdonderwerp in de campagne geworden. Drie weken lang was er geen thema dat de boventoon voerde, sinds het weekeinde is dat wel het geval. Met dank aan het Turkse regime is de vlam in de pan geslagen. 

Naar mijn gevoel zullen vooral de VVD en PVV profiteren van de clash. Rutte wint sympathie door zijn optreden en Wilders waarschuwt al jaren voor het gevaar uit Ankara. Voor de binnenlandse verhoudingen zal de Turkse crisis echter niet doorslaggevend worden. Niemand wil immers met Wilders in een kabinet stappen. Zelfs als hij de allergrootste wordt.

Betekenis

Internationaal gezien heeft de crisis wel betekenis. De hele wereld kijkt extra belangstellend naar Nederland. Krijgt het populisme in ons land de overhand en worden wij in Europa trendsetter met een ruk naar rechts ? Woensdagavond zal blijken wat het effect is. Voor Buma en Pechtold is de Turkse kwestie niet gunstig. Twijfelaars zullen nu eerder naar Rutte overstappen.

Sluw

Heel benieuwd ben ik naar het resultaat voor Denk. Het is een moeilijk peilbare partij, die op een sluwe en agressieve manier campagne voert. Dat ze bezoekers van moskeeën proberen te beïnvloeden verbaast me niet. Overigens deed onze katholieke kerk dat in de jaren zestig ook. Daar werd vanaf de preekstoel gewaarschuwd om vooral niet op de PvdA te stemmen.

Twente

Met enige weemoed neem ik afscheid van Twente. In de afgelopen weken mocht ik meewerken aan een prachtige debatreeks met lijsttrekkers van twaalf partijen. De serie was van een uitstekend niveau en krijgt in het hele land de waardering die het verdient. Het draaide niet om een paar leuke uitspraken van politici, maar om een goed afgewogen verkiezingsprogramma.

De serie ‘Van Torentje naar Torentje’ had alles : nieuws, actualiteit, inhoud, humor en veel interactie. Het leverde goede gesprekken en mooie plaatjes op. Niet voor niets plukten nieuwsrubrieken en talkshows dagelijks de beelden op. Zo kreeg een regionaal initiatief landelijke uitstraling. Met deze opzet kun je zó een goed tv-programma maken.

Ferry Mingelen

Ferry Mingelen
Volledig scherm
Ferry Mingelen © Carlo ter Ellen