Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

VVD wordt de grootste, voorspellen lijsttrekkers in Enschede

ENSCHEDE - Tijdens de debattenreeks van Torentje naar Torentje hebben bijna alle lijsttrekkers een prognose ingevuld. Hier een overzicht van de meest opmerkelijke uitschieters.

Vrijwel alle lijsttrekkers voorspellen dat de VVD wederom als (gedeeld) grootste partij uit de verkiezingen komt. Enkel Henk Krol, lijsttrekker van 50Plus, CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma en Lodewijk Asscher van de PvdA voorspellen een andere uitkomst. Volgens Krol zal de PVV de grootste worden. Buma en Asscher denken beide dat hun eigen partij de verkiezingen gaan winnen. 

VVD zelfde aantal zetels als 2012

Minister-president en VVD-lijsttrekker Mark Rutte verwacht dat de PVV op 15 maart net als in 2012 'slechts' vijftien zetels gaat halen. Voor zijn eigen VVD verwacht hij ook exact dezelfde score als bij de vorige verkiezingen: 41. Rutte baseert zijn voorspelling niet op zijn wensen, maar op zijn verwachtingen. ,,Ik denk niet dat de VVD zetels gaat verliezen”, zegt Rutte. 

Groenlinks vestigt record

Jesse Klaver wilde na afloop van het lijsttrekkersdebat geen prognose invullen. De lijsttrekker van GroenLinks is, sinds 2004, de eerste die het invullen van de prognose weigert. Ondanks de traditie wilde Klaver echter van geen wijken weten. "Ik doe het niet. Ik heb namelijk wel gezegd dat we de grootste willen worden, maar heb er geen zetelaantal aan gekoppeld." Klaver is ook een tikje bijgelovig. "Dat ik de eerste bent die 'm niet invult maakt me niet uit, er zijn wel meer dingen waarin de eerste ben of hoop te zijn. Ik ga niet iets doen omdat anderen het doen, doe alleen waar ik in geloof."

Pechtold: 10 stemmen meer dan VVD

Alexander Pechtold denkt dat zijn partij D66 even groot wordt als de VVD. Bij de afsluitende prognose van het gesprek in de serie Van Torentje Naar Torentje, vulde de lijsttrekker bij beide partijen 24 zetels in. Pechtold spreekt de ambitie uit om minister-president te worden. Maar kan dat als blijkt dat beide partijen even groot zijn? "Maar wij krijgen 10 stemmen meer." Met 24 zetels zou de D66 het aantal uit 1994 evenaren. Dat is nog steeds het grootste aantal zetels in de Tweede Kamer wat de partij ooit heeft gehad.

Forse groei voor SP

Een van de meest opvallende prognoses kwam van SP-lijsttrekker Emile Roemer. Hij voorspelt dat zijn partij samen met de VVD uitkomt op 21 zetels. "Ik durf niet te zeggen welke van de twee partijen de grootste wordt", aldus Roemer. Voor de SP zouden 21 zetels hoe dan ook een forse groei betekenen. De partij van Roemer zit momenteel nog met 15 zetels in de Tweede Kamer. "Het zou zonder meer een mooie winst zijn."

Artikel 1 drie zetels ondanks peilingen

Ondanks de peilingen schat lijsttrekker Sylvana Simons dat Artikel 1 drie zetels gaat krijgen. Ook verwacht ze dat de VVD het grootste wordt met 25 zetels. Bij het invullen van de zetelprognose zegt Simons: "Dit is niet hoe ik het zelf graag zou zien, maar hoe ik denk dat de uitslag gaat zijn". De partijleider heeft zelf de Piratenpartij en Form voor Democratie toegevoegd aan de zetelprognose en geeft beide partijen 1 zetel. 

Bekijk hieronder het volledige prognosebord:

De verwachtingen van de lijsttrekkers voor 15 maart zijn groot.
Volledig scherm
De verwachtingen van de lijsttrekkers voor 15 maart zijn groot. © Tubantia