Volledig scherm
De kersvers gedecoreerden met burgemeester Arjen Gerritsen (midden) van links naar rechts Gerrtit Leemhuis, Herman Baake, Marijke Kwant-Douwstra, Irene Burer-van Ossenbruggen, Henk Goosen en Gerard Hammink. © RIKKERT HARINK

Lintjesregen in Almelo: van akela tot kerkklokkenpoetser

ALMELO - Zes lintjes reikte burgemeester Arjen Gerritsen vrijdagochtend uit in het Almelose stadhuis. Zes lintjes voor vele duizenden uren vrijwilligerswerk. 

Een tikje nerveus waren ze. Maar  trots. „Het werk dat u zo vanzelfsprekend en gewoon vindt, is juist niet vanzelfsprekend en gewoon”, sprak burgemeester Arjen Gerritsen. Almelo is sinds vrijdag zes Leden in de Orde van Oranje Nassau rijker.

Herman Baake

Het eerste lintje ging naar Herman Baake. De geboren Enschedeër woont bijna 65 jaar in Almelo, maar is voor beide steden actief. Zo was hij vele jaren gastheer bij het Almelose Wevershuisje, waar hij de rol van stadsgids vervulde. „Op bezoekers bracht u uw trots op onze stad over, op spitsvondige wijze”, sprak de burgemeester. 

In Enschede zet de vrijwilliger zich in voor de Twentse Welle, voorheen het Natuurmuseum. „Volgens de museumdirecteur heeft u ongeveer 40.000 basisschoolleerlingen langs tentoonstellingen geleid. En u doet dit, ondanks uw leeftijd van bijna 90 jaar, nog steeds.”

Irene Burer-van Ossenbruggen

Het bleek de koning eveneens te hebben behaagd om Irene Burer-van Ossenbruggen te decoreren. De Almelose liep zich het vuur uit de sloffen voor onder meer de Almelose Hulpdienst. Dertig jaar geleden bekommerde deze gemeentelijke dienst zich om inwoners met een bijstandsuitkering. 

„Dat behulpzame, die belangstelling voor de medemens en de toewijding waarmee u mensen bijstaat, bent u nooit verloren”, zei Gerritsen. Buiten het werk voor de hulpdienst voerde Burer-van Ossenbruggen allerlei vrijwilligerstaken uit bij voormalig bejaardenhuis De Klokkenbelt en zet ze zich in voor Indische en Zuid-Molukse ouderen in ’t Dok. De overgebleven uren spendeert de Almelose bij de Katholieke Bond van Ouderen, waar muzikale middagen, kerstvieringen en bingo’s tot favoriete activiteiten behoren.

Henk Goossen

Henk Goossen kreeg een lintje voor zijn vrijwilligerswerk voor de Sint Jozefkerk, voetbalclub MVV en wijkcentrum De Trefhoek. Gerritsen omschreef Goossen als een echte verenigingsman. „Toen leden van MVV mochten stemmen op de vrijwilliger van het jaar won u die wedstrijd met glans. Al had dat ‘van het jaar’ best weggelaten kunnen worden. Want u bent vrijwilliger bij deze club vanaf 1970”, sprak de burgemeester. „Als iemand u benadert voor advies of hulp, zegt u nooit nee.”

Bij MVV was Goossen wedstrijdsecretaris, bestuurder, leider, aanspreekpunt voor teams, consul voor de KNVB en vrijwilligerscoördinator. „En u schonk thee in de rust op zondag.”

De lijst met vrijwilligerstaken is lang. In de tussentijd houdt de vrijwilliger ook nog tijd over om grootvader te zijn en basisschoolleerlingen te helpen met technische opdrachten. 

Gerard Hammink

Veel bezoekers van de binnenstad kennen Gerard Hammink. Grote delen van de week loopt hij rond in het Huis van Katoen en Nu. „Dankzij u is het Huis een laagdrempelige plek geworden. Een plek waar inwoners graag komen”, zei Gerritsen. De burgemeester omschreef Hammink als een grote stimulator. 

Het werk voor het Huis van Katoen en Nu is niet zijn eerste vrijwilligerstaak. Hammink liet zijn gezicht de afgelopen 36 jaar op meerdere plekken zien. Bewonerscommissie Bendien, Wijkcentrum De Kolk, de Vakantiespelweken, de PvdA en Almelo Sociaal konden en kunnen allemaal rekenen op zijn inzet.

Marijke Kwant-Douwstra 

Marijke Kwant-Douwstra bleek de ‘alwetende grijze wolf’ van de zes. Kwant-Douwstra is namelijk Akela bij scoutingvereniging Het Twentse Ros. Bij de scouts tekent zij voor de begeleiding van vrijwilligers en is ze financieel brein, klusjesdame en kampenorganisator. „Waar u overigens net zo van geniet als de jongens zelf”, sprak de burgemeester. 

Niet enkel de scouting kan op inzet van Kwant-Douwstra rekenen. Ze helpt graag mee bij de Natuurmiddagen van het IVN en zetelt in de wmo-adviesraad. 

Gerrit Leemhuis

Wie aan de in 2004 gesloten Egbertuskerk denkt, kan niet om Gerrit Leemhuis heen. De Almeloër stak veel vrije tijd in de parochie. „Een volle werkweek was geen reden om op zaterdag niet naar de Egbertus te gaan. Jarenlang onderhield u de klokken van de kerk en deed u allerlei klussen.”

Na de sluiting zette Leemhuis zijn taken voort bij de Christoffelkerk en de huidige Elisakerk. Andere spaarzame vrije uren besteedt de decorandus aan de Reumapatiënten Vereniging, waarvoor hij sinds 1985 wekelijks het zwembad bezoekt, om patiënten die hydrotherapie volgen, bij te staan. Het inpakken van de kerstpakketten doet Leemhuis er ook nog even bij. 

Almelo e.o.