Volledig scherm
Het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat waar de vier mannen dinsdagmiddag werden dood geschoten. © News United / Dennis Bakker

Geen verjaardag, maar stille tocht voor slachtoffer moordpartij Enschede

HENGELO – In Hengelo wordt dinsdag een stille tocht gehouden voor de vermoorde Maijkel Akfidan. De 27-jarige Hengeloër was één van de vier mannen die afgelopen dinsdag in Enschede werden vermoord. Hij zou dinsdag 28 jaar worden.

Het lichaam van Akfidan is zaterdag overgedragen aan de familie. Hij wordt maandag begraven in het Syrisch-Orthodoxe Klooster te Glane. Volgens de familie zijn de reacties op zijn dood zo overweldigend dat er besloten is tot een openbare tocht, om de aandacht te vestigen op het zinloze geweld waarmee hij om het leven is gebracht, en om iedereen de gelegenheid te geven steun te betuigen aan de nabestaanden. Akfidan was getrouwd en sinds twee maanden vader van een dochtertje. Samen met zijn broer was hij eigenaar van Mexicaans restaurant Caballeros in Hengelo.

De stoet vertrekt dinsdagavond rond 19.00 uur vanaf het Marktplein naar restaurant Caballeros aan de Marktstraat en van daar af naar de Syrisch-Orthodoxe Maria-Kerk aan de Sportlaan Driene. De politie zal de stille tocht dinsdagavond begeleiden.

Opsporing Verzocht

In de uitzending van misdaadprogramma Opsporing Verzocht wordt aanstaande dinsdag aandacht besteed aan de viervoudige moord.

‘Niemand die jou niet mocht’

In het persbericht  dat zondag werd uitgegeven schrijft de familie: “Omdat ongeloof en verdriet nog altijd om voorrang vechten bij nabestaanden, hebben vrienden, collega-ondernemers en teamgenoten van de dinsdag bij een misdrijf omgekomen Maijkel Akfidan het initiatief genomen tot een stille tocht. Aanstaande dinsdag, op Maijkels 28ste verjaardag, trekken zij met een ieder die een stevig signaal wenst af te geven tegen zinloos geweld en daarmee ook de ontroostbare familieleden een hart onder de riem wil steken door zijn woon- en werkplaats Hengelo.

‘Een stille tocht, omdat er niemand was die jou niet mocht’, luidt de brede boodschap van vrienden, familieleden en collega-ondernemers op één van de spandoeken die tijdens de stille tocht door een familielid gedragen zal worden. Een ieder die zich om welke reden dan ook geroepen voelt, is dan ook van harte welkom om deel te nemen aan deze vredelievende mars.”

Voetbalclub

Ook FC Suryoye-Mediterraneo, de voetbalvereniging die Akfidan sponsorde, supportte en als speler van het vierde elftal diende, staat stil bij zijn overlijden. Eerder al cancelde FC Suryoye alle trainingen en competitiewedstrijden voor de rest van de week. Vandaag komen de leden in het clubhuis bijeen om steun bij elkaar te vinden en het condoleanceregister te ondertekenen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.