De plaats delict aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede
Volledig scherm
De plaats delict aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede © ANP

Viervoudige moord Enschede: verdachte wilde een AK47 kopen

ALMELO - Verdachte Dejan A. (32), een van de drie verdachte schutters van de viervoudige moord in Enschede, zocht enkele dagen voor de gruwelijke schietpartij naar een automatisch vuurwapen. Dat bleek dinsdagochtend in de Almelose rechtbank, tijdens een voorbereidende zitting tegen de veronderstelde leveranciers van de gebruikte wapens.

Dejan zocht op 31 oktober, twee weken voor de moorden aan de Van Leeuwenhoekstraat, op internet naar een AK47. Daarna legde hij contact met de Bredase Zizi W., die iemand moest zoeken om de wapens te leveren. Zij bracht de verdachte schutters volgens justitie in contact met vader en zoon Van D., die de gebruikte wapens zouden hebben geleverd.

Zowel Zizi W. als Dennis (32)en Arie (62) van D. worden door het Openbaar Ministerie verdacht van het medeplegen van de moorden, omdat ze zouden hebben kunnen weten dat de geleverde zware wapens dodelijk zijn.

Afwijzing

Voordat Zizi W. met vader en zoon Van D. op de proppen kwam, vroeg ze eerst aan een andere man om een wapen te leveren. Dat biechtte ze op aan twee undercoveragenten, die haar een verklaring wisten te ontlokken.

Deze wapenleverancier antwoordde op haar vraag om een Kalasjnikov echter dat deze minimaal 2.500 euro moest kosten. Daarom wilde hij er niet aan beginnen: ‘grote risico's, weinig winst.’ Vervolgens leverde Dennis en Arie van D. volgens justitie wel wapens, maar officier van justitie Sandra Leusink bevestigt dat er geen automatisch wapen is gebruikt bij de moorden in Enschede.

‘Stress door schulden’

Zizi W. verklaarde tegenover de geheim agenten ook dat Dejan A. in de periode rond de moorden een  gestreste indruk maakte. Dat zou komen omdat hij schulden had uitstaan, die mogelijk door gokken waren ontstaan.

Zowel Arie en Dennis van D. als Zizi W. blijven in voorlopige hechtenis.

Hoe zit het ook alweer met de viervoudige moord? Bekijk de explainer.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.