Volledig scherm
Het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. © Carlo ter Ellen DTCT

‘Viervoudige moord gepleegd uit wraak na Mexicaanse kartelmoorden’, maar justitie ontkent dat

ENSCHEDE - De viervoudige moord in Enschede is vorig jaar november gepleegd uit wraak na onbekend gebleven moorden in Hengelo, een half jaar eerder. Dat schrijft misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink op zijn website. Het Openbaar Ministerie zegt het verhaal niet te herkennen, en sommige elementen zelfs te weerspreken.

In maart 2018 zouden langs het Twentekanaal bij Hengelo de Mexicaan Cristian Morena Sanchez en het 4-jarige dochtertje van zijn tweelingzus zijn vermoord. De lichamen zijn volgens Korterink in stukken gehakt en in ‘verschillende delen van Nederland in het water gegooid'.

Morena Sanchez zou op het moment van zijn dood in bezit zijn geweest van 100 kilo cocaïne en 100 kilo heroïne, die na de moorden aan het kanaal waren verdwenen. De drugs zouden zijn aangeboden bij Tuan Nguyen, een van de slachtoffers van de viervoudige moord. Hij zou niet hebben geweten dat de harddrugs ‘geript’ was, en door gokschulden zou hij de verleiding niet kunnen hebben weerstaan en betrokken zijn geraakt bij de verkoop ervan.

Wraak

De tweelingzus van Morena Sanchez zou daarna uit zijn geweest op wraak, en daarmee achter de viervoudige moord in Enschede zitten.  Ze zou bij Tuan Nguyen zijn uitgekomen nadat hij werd verlinkt door een man met een autobedrijf aan de Werfstraat in Hengelo. Hij vertelt de Mexicaanse dat Tuan ‘samen met enkele Vietnamezen’ haar broer en dochtertje hebben vermoord. 

Enkele dagen later worden Tuan Nguyen, Artur Sargsyan, Maikel Akfidan en Max Klaassen dood gevonden in Tuan's growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Ze blijken kort na elkaar te zijn doodgeschoten. Justitie denkt dat vader Camil A. en zijn zoons Dejan en Denis de moorden hebben gepleegd.

‘Niet waar’

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de bevindingen van Korterink niet bevestigd worden door het lopende onderzoek. „Het verhaal van deze journalist is bij ons gekomen en alle scenario's worden onderzocht. Maar deze bevindingen zijn niet door ons bevestigd. Bepaalde elementen worden zelfs door ons weersproken, die kloppen echt niet", zegt woordvoerster Tineke Zwart.

Welke elementen dat zijn wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. „Mogelijk komt dat morgen aan de orde tijdens een rechtszitting in Almelo.” Daar staat morgen de tweede pro forma zitting tegen Camil, Dejan en Denis A. op het programma.

> Meer in het dossier over de viervoudige moord in Enschede

De viervoudige moord in Enschede, hoe zit het ook alweer?

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.