Volledig scherm
Jorien ter Mors. © ANP

Is Jorien ter Mors klaar voor grootste kans op schaatsplak?

Geen schaatscarrière zo ingewikkeld als die van Jorien ter Mors. Ze kan shorttracken, ze kan langebanen, ze kan sprinten en is goed in de 3000 meter – al rijdt ze die nooit meer.

Door Lisette van der Geest

Tot een paar dagen geleden was ze de regerend olympisch kampioene op de schaatsmijl en misschien zou ze zelfs nog steeds de snelste tijden rijden op die afstand (bij de NOS zei ze gisteren over de winnende tijd van Ireen Wüst : ,,Dat had ik ook gekund.”), ware het niet dat ze zich op het Olympisch Kwalificatietoernooi tot ieders grote verrassing niet wist te plaatsen. En zo reëel is zo ook wel weer: ,,Als je niet aan de start verschijnt, kun je ook niet winnen.”

Volledig scherm
Nao Kodaira. © Getty Images

Dus maakt ze vandaag pas haar debuut op de langebaan op deze Spelen. Zij lijkt Nederlands grootste troef op de 1000 meter, de afstand waarop ze twee jaar geleden wereldkampioen werd. Maar de grote favoriet voor het goud is ze vandaag niet. Door een rugblessure, knieproblemen en mentale problemen, (bondscoach Jeroen Otter zei: ,,Als alles tegen zit, ga je twijfelen.”) ontbrak ze bij een aantal wereldbekerwedstrijden. In Heerenveen werd ze in november derde, in Erfurt won ze, maar deden haar grootste concurrenten niet mee.

De grote favoriet voor vandaag is de Japanse Nao Kodaira, de vrouw wiens naam zelfs met nog dikker potlood alvast kan worden ingevuld op de 500 meter van zondag. Zij rijdt goed, vertelde de nieuwbakken 1500 meterkampioen Kjeld Nuis een paar dagen geleden. Zoals dat in schaatsjargon heet: ze weet ze goed te raken. Wat betekent dat haar timing klopt en haar afzet uiterst effectief is. Nuis: ,,Niemand rijdt zoals zij.”

Kodaira won dit seizoen drie wereldbekerwedstrijden. De enige andere overgebleven wereldbekerwedstrijd was een prooi voor de Amerikaanse Heather Bergsma. Zij rijdt in de laatste rit, in de buitenbaan tegen Marrit Leenstra.

Alle Nederlandse vrouwen starten vandaag in de binnenbaan, wat veel schaatsers ervaren als groot voordeel en in het verleden ook al statistisch is bewezen (zie video helemaal onder waarin Gianni Romme dat uitlegt) . In de bocht krijgt een schaatser te maken met extra druk op het lijf, zogenaamde centrifugaalkrachten die je eigenlijk de boarding in willen duwen. Door de statische belasting neemt de verzuring in de bovenbenen toe en dat maakt vooral een laatste lange buitenbocht extra zwaar.

Ook Kodaira start in de buitenbaan, zij komt in de voorlaatste rit uit tegen Vanessa Herzog. Let ook op rit veertien, met Miho Takagi tegen Karolina Erbanová. Ireen Wüst komt al in rit vier in actie tegen de Italiaanse Yvonne Daldossi.

Lees verder onder de loting. Klik hier voor de volledige loting!

Volledig scherm
De belangrijkste ritten van de 1000 meter. © AD Sportwereld

Voor Ter Mors is het haar grootste kans op olympisch goud op de langebaan (ze rijdt ook nog de 500 meter). Ze heeft wat goed te maken na de uitschakeling met Nederland op de aflossing bij het shorttrack eerder deze week, wat ze het zuurste moment uit haar carrière noemde. Ze zit weer goed in haar vel, zegt ze en dat zag ook bondscoach Jeroen Otter.

Volledig scherm
Ireen Wüst zit na zilver en goud in een flow. Kan zij verrassen op de 1000 meter? © Getty Images

Hij gaf haar tijdens het OKT 24 uur de tijd om te verwerken dat ze haar titel op de 1500 meter niet zou verdedigen. ,,Ik zei: als je mee wilt doen om de prijzen, dan moet alles aan de kant en moet je de pijn verdragen.” 

Tussen eind oktober en half december deed ze namelijk nauwelijks aan krachttraining door haar blessures. Maar meer en zwaardere krachttraining is onontbeerlijk voor snelheid op de sprintafstanden. Otter: ,,We zagen ook al snel nadat de gewichten omhoog waren gegaan een correlatie met haar startsnelheid. Gelukkig kwam ze er ook goed doorheen met haar rug.”

In rit twaalf, tegen Brittany Bowe is te zien of zij er vandaag ook goed doorheen komt.