Een week lang koken met een pakket van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen

VideoENSCHEDE - Wat zit er in een voedselpakket dat mensen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, wekelijks afhalen bij de Voedselbank? Is het voldoende om iedere avond een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Marjon Kok kookt en eet een week lang ‘wat de pot schaft’.

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle inkomsten op en trekken daar de vaste lasten vanaf. Denk aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit lager dan ons normbedrag? Dán helpen we je graag’.

Dat staat op voedselbanknederland.nl. We wisten het natuurlijk al, ons huishouden komt niet in aanmerking. De rekenhulp op de website leert dat een gezin van vier personen noodhulp kan krijgen als er minder dan 485 euro per maand overblijft. Ons stoplicht staat op rood. Sympathiek dus, dat de Voedselbank Enschede-Haaksbergen voor één keer een uitzondering maakt en we deze vrijdag een pakket voor vier mogen ophalen. Een vrijwilliger helpt en zet de kratten in de auto. „Doen we normaal gesproken niet hoor”, zegt hij.

De fiets is een drempel

Dít is daardoor meteen duidelijk: Wij hebben een auto, kunnen benzine betalen en hebben geen financieel pechverleden. Wat ook schrijnt is dat wij een koelkast én een vriezer hebben, energiezuinig bovendien. Zonnepanelen op het dak, waardoor we niet alleen besparen op de energierekening, maar ook op gas omdat we het avondeten vaak in de oven klaarmaken. Wie afhankelijk is van de Voedselbank zal met het pakket achter op de fiets naar huis moeten, waarover een Enschedese die lang van deze noodhulp afhankelijk was vertelt: „Het is zo fijn dat je geholpen wordt, maar je hebt toch het idee dat iedereen zíet dat je geen geld hebt om eten te kopen.”

„Vlees dat in de supermarkt niet meer kan worden verkocht, krijgen we ingevroren hier”, had Wim Sprakel van de Voedselbank eerder gezegd. „Maar aan groente en fruit is een nijpend tekort.” Dat blijkt, als we thuis twee kratten en een tas vol diepvries uitpakken.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Wekelijks worden 1100 monden gevoed uit een noodpakket van de Voedselbank. © Reinier van Willigen

Wat er in een pakket zit

We hebben ons voorgenomen gevarieerd te eten en iedere avond een maaltijd op tafel te zetten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat vertelt dat je in grote lijnen goed voor jezelf en het milieu bezig bent als je veel groente, fruit en volkoren producten eet, vooral kraanwater drinkt en minder vlees neemt. Deze week moeten we dus op z’n minst groente bijkopen.

De eerste avond wordt het uiensoep, vegetarisch. Omdat we weten dat we toch extra inkopen moeten doen, halen we in de supermarkt aardappelen, winterwortels en uien uit de aanbieding. Daarvan kan later deze week hutspot worden gemaakt en zo kunnen er extra uien in de soep. Bij de Broodbode en La Place ‘redden’ we wat anders zou worden weggegooid, via de app To Good To Go. Daardoor besparen we behoorlijk wat euro’s, en krijgen we naast broodjes ook zoetigheid en smoothies mee. Ieder krijgt een broodje bij de soep, de rest gaat in de vriezer.

Vergelijken en aanbiedingen zoeken

De conclusie van een week warm eten uit het voedselpakket is dat het goedkoop kan, met een beetje tijd en moeite. We hebben lijstjes gemaakt met eten dat vanwege de beperkte houdbaarheid snel op tafel moet, recepten gezocht bij de ingrediënten. We hebben folders vergeleken en gekocht in de aanbieding. En voedsel gered via apps waarbij Enschedese winkels zijn aangesloten. Daardoor hebben we met vier personen gegeten voor minder dan 20 euro, 70 cent per persoon per dag.

En is er nog veel over wat later op het menu kan. Maar niet op ónze tafel. Wat we niet hebben gebruikt uit het pakket, geven we door aan een gezin dat nét buiten de voedselbanknorm valt maar het goed kan gebruiken.

Wat doet de Voedselbank?

De Voedselbank Enschede-Haaksbergen verstrekt aan 460 huishoudens een voedselpakket (waarvan 300 in Enschede). Wekelijks worden daarvan 1100 monden gevoed. Gemiddeld is een gezin na 11 maanden in staat zichzelf te redden. De Voedselbank zal nooit voedsel kopen. 75 procent van wat in de boxen terecht komt, wordt door lokale supermarkten, bakkers etc. geschonken. Aan verse groente en fruit is meestal tekort.

Een gezin dat bestaat uit één ouder en twee kinderen, kan bij de voedselbank terecht als er per dag 13,50 euro of minder te besteden is. Daarvan moeten niet alleen groente en fruit worden betaald, maar ook kleding, toiletartikelen of een schoolreisje.

Volledig scherm
De inhoud van een box verschilt per week, maar aan verse groenten is altijd tekort. © Reinier van Willigen
Volledig scherm
De negentig vrijwilligers krijgen geen vergoeding voor hun werk bij de Voedselbank. © Reinier van Willigen
Volledig scherm
Via de To Good To Go-app ‘redden’ we voor 3,50 euro broodjes die anders worden weggegooid. © Marjon Kok

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.