ENSCHEDE - NEW DAY studio sluit zich aan bij Help-Portrait
Volledig scherm
ENSCHEDE - NEW DAY studio sluit zich aan bij Help-Portrait © New Day Studio

Jeroen van het Enschedese New Day studio maakt gratis portretten voor minderbedeelden

5 vragenENSCHEDE - Een gratis portretfoto voor minderbedeelden. Jeroen Nieuwhuis en zijn team van New Day studio sluiten zich aan bij Help-Portrait. Op zaterdag 21 en zondag 22 december wordt er gefotografeerd in Metropool Enschede. 

1. Een fotograaf die zijn werk gratis weggeeft?  

„Ik loop al een aantal jaren rond met het idee om mee te doen aan Help-Portrait. Het is een wereldwijd initiatief van fotografen, haarstylisten en visagistes. In de donkere dagen voor kerst bieden zij minderbedeelden een gratis portretfoto. Het is in 2009 bedacht door een Amerikaanse fotograaf en sindsdien zijn er in zeventig landen al meer dan 400.000 portretten geschonken.”

2. Voor wie doe je dit? 

„Eigenlijk is dit een evenement voor iedereen die vindt dat hij of zij het heeft verdiend. Of iemand in je omgeving natuurlijk. Dat kunnen minderbedeelden zijn, maar ook eenzame mensen. We hebben al geflyerd bij Tactus, het Leger des Heils en de Voedselbank. Als fotograaf hoop ik dat we mensen bereiken die zich zo’n fotoshoot vaak niet kunnen veroorloven.”

3. Je fotografeert voor wereldmerken als Heineken, Samsung en Johnnie Walker. Houd je het deze dagen simpel?    

„Nee, dat niet echt hoor. In samenwerking met Interior Vitamins uit Hengelo is er een speciaal decor gebouwd waarin de portretten worden gemaakt. En we krijgen hulp van haarstylisten en visagisten, zodat iedereen op z’n allermooist op de foto komt.” 

4. Wat verwacht je ervan?

„Ik vind het best spannend. We hebben hier al behoorlijk wat tijd, energie en geld in gestoken met elkaar en met sponsoren. En dan hoop je natuurlijk dat de mensen voor wie je dit doet ons ook weten te vinden. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.”  

5. Heel praktisch: iedereen kan dat weekend zomaar binnenwandelen?

„Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. De foto’s worden tussen 11.00 en 18.00 uur gemaakt, van 16.00 tot 18.00 uur is er vrije inloop. De foto’s worden ter plekke kosteloos nabewerkt en geprint. Ook kunnen mensen de foto’s digitaal ontvangen. En aanmelden kan via hp-enschede.nl.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.