Volledig scherm
PREMIUM
Martha Riemsma, hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia © Carlo ter Ellen

Bloot

COLUMNEn, heeft u het gedaan? Bye bye Facebook? Zelf heb ik vooralsnog alleen de Facebook-app van mijn mobiele telefoon gewist. Een halfslachtige oplossing, zoals ik ooit ook alleen nog op feestjes rookte. 

Ik voel me, zoals veel mensen, dubbel over Facebook. Natuurlijk weet ik dat mijn persoonlijke data worden uitgebuit door het technologieconcern. Maar ik houd van de inkijkjes in de levens van mensen die ik nooit meer zie. Een verre nicht met een nieuwe baan, de opgroeiende kinderen van een oud-klasgenoot of een ex-collega die toch nog getrouwd is. Leuk!

  1. Bewegen te bewegen, dat is (nog niet) simpel
    PREMIUM
    HET DEBAT

    Bewegen te bewegen, dat is (nog niet) simpel

    Nooit in de geschiedenis van ooit heeft een kind een commando nodig gehad om te bewegen. Kinderen kunnen dat helemaal vanzelf. Al voor ze geboren zijn, schoppen ze. Houd een baby vlak boven de grond en hij maait zijn beentjes rond in de lucht, klaar om weg te rennen. Ze laten stoppen met bewegen, dat is de kunst. Niet op tafel klimmen, niet rennen over de bank, niet springen op je bed. Kinderen laten stilzitten is bijna onmogelijk, maar we hebben de code gekraakt. De commando’s ‘zit stil’, ‘hou je mond’ en ‘stop met wiebelen’ houden we als basis. We combineren dat met het wegbezuinigen van gymleerkacht en schoolzwemmen, in ruil daarvoor bieden we prijzige zwemlessen en sportverenigingen waar veel gezinnen geen geld voor hebben. En daar gooien we bij: beeldschermen. Kijk, als je hiernaartoe swipet, zie je domme spelletjes, en de andere kant op zie je een filmpje van opa die zijn kunstgebit eruit haalt. Ze snappen het zo. Kijk mam, ik heb YouTube gevonden! En Netflix! Goed zo, kind. En weg zijn ze, om nooit meer terug te komen zolang de oplader het doet.

Opinie