Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Marco De Swart

De samenleving maakt ons ziek

COLUMNHet was een veelzeggend afscheidsinterview dat Lucien Baard donderdag in deze krant publiceerde met de scheidende geneesheer-directeur Henk van den Berg van Mediant, de regionale instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

 Van den Berg keerde zich sterk tegen de neiging om het leven en mensen te standaardiseren tot één gewenst gedrag. „En almaar hogere eisen. Mensen met een psychische kwetsbaarheid komen daardoor eerder in de problemen.” De angst bij mensen neemt toe, aldus de scheidende geneesheer-directeur. „De economische crisis, de vluchtelingenproblematiek, klimaatproblemen, Trump, Erdogan, brexit.... Allemaal prikkels die mensen angstig maken. De reactie daarop is dat mensen meer zekerheid willen. Men wil dat er getoetst wordt. Er is een afvink- en controlecultuur ontstaan. Bij het gekke af.”

  1. ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppelen’
    PREMIUM
    Volgens Fardau

    ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppe­len’

    Werknemers nemen graag jonge mensen in dienst, die zijn nog zo fijn fris en kun je nog lekker kneden (wat een vies woord eigenlijk). De 50-plussers komen niet aan de bak, omdat ze te duur zijn, vaak ziek zouden zijn, minder snel en ongemotiveerd, las ik in Tubantia. Ik schrok van het rijtje vooroordelen. Is het misschien een idee om mensen wat minder over een kam te scheren?

Opinie