De zin en onzin van een zingende Oranjespits

Het debatEen lid van het Nederlands elftal dat hartstochtelijk het 'Wilhelmus' meezingt. Het is een zeldzaamheid. Maar afgelopen maandagavond deed Wout Weghorst het. Gepassioneerd. Hij was er trending topic mee op Twitter. Lilian ten Donkelaar en Henk van Schuppen plaatsen de zingende spits uit Borne in perspectief. Hún perspectief.

'Emotioneel worden om het volkslied tijdens een voetbalwedstrijd, daar begrijp ik niks van'

Volledig scherm
Lilian ten Donkelaar. © Annina Romita

Emotie om het volkslied, ik begrijp het heel goed. Nog niet zo lang geleden liep je met geheven hoofd, trots op dit land. Toen keerde het tij. De vijand werd sterker en overliep ons. De ene na de andere aanvalsgolf kwam en de zwakke verdediging knakte als een luciferhoutje. Sindsdien koester je het sprankje hoop dat het ooit weer goed komt. Al het verzet werd tot nu toe gebroken, elke belangrijke slag werd verloren. Al jaren zie je de pijn van vrienden en familie. Het hongerige volk mort en treurt. Terwijl de hoop vervliegt, put je moed uit het feit dat je strijdt voor je land, hoe uitzichtloos de situatie ook is. Als het moment daar is, zing je uit volle borst het Wilhelmus, en als dan de tanks van de bevrijders de straten inrijden...

  1. Een diplomatieke bruggenbouwer
    PREMIUM
    Column

    Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

    Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.

Opinie