Volledig scherm
PREMIUM
Combiportret voor debatpagina: Rob Wissink en René Banierink © Carlo ter Ellen en Annina Romita

Het Debat: Censuur is censuur en censuur is niet goed

Het DebatStaatssecretaris Paul Blokhuis wil dat Bol.com stopt met de promotie en verkoop van antivaccinatieboeken. De bewindsman neigt daarmee naar censuur, vindt Rob Wissink. Collegajournalist René Banierink deelt die mening volmondig en vindt dat Blokhuis zijn energie beter kan steken in het verplicht stellen van vaccinaties.

Rob Wissink: Begrijpelijk maar dit riekt naar censuur 

Volledig scherm
Rob Wissink © Carlo ter Ellen DTCT

In alle hectiek over de aanslagen in Christchurch en Utrecht sneeuwde een opvallend nieuwsbericht onder. Het kwam uit de koker van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij vindt dat webshop Bol.com moet stoppen met het promoten van niet-wetenschappelijke boeken die pleiten tegen vaccinatie van kinderen. Een opmerkelijk plan dat riekt naar censuur. Blokhuis wil de publicatie van antivaccinatieboeken, die volgens hem ‘klinkklare onzin en keiharde leugens’ bevatten, weren uit de etalage. Zelfs ‘volledige verbanning uit het assortiment’ moet volgens Blokhuis bespreekbaar zijn. Een overheid die bepaalt wat ik wel of niet mag lezen begeeft zich op glad ijs.

  1. ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppelen’
    PREMIUM
    Volgens Fardau

    ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppe­len’

    Werknemers nemen graag jonge mensen in dienst, die zijn nog zo fijn fris en kun je nog lekker kneden (wat een vies woord eigenlijk). De 50-plussers komen niet aan de bak, omdat ze te duur zijn, vaak ziek zouden zijn, minder snel en ongemotiveerd, las ik in Tubantia. Ik schrok van het rijtje vooroordelen. Is het misschien een idee om mensen wat minder over een kam te scheren?

Opinie