Volledig scherm
PREMIUM
Lilian ten Donkelaar (links) en Kelly Adams © Carlo ter Ellen

Het openbaar vervoer is het spoor bijster

Het debatMobiliteit heeft zijn prijs. Maar 's lands openbaar vervoer maakt het wel heel bont. Reizen per trein bijvoorbeeld: het wordt haast onbetaalbaar, stelt Kelly Adams vast. Collega Lilian ten Donkelaar deelt haar mening, maar probeert met een opvallend - gratis - advies de vervoerders weer op het goede spoor te zetten.

KELLY ADAMS: AUTO

Volledig scherm
Kelly Adams © Carlo ter Ellen

Het openbaar vervoer in Nederland is het duurste van Europa, bleek vorige week uit onderzoek. Dat verbaast me niets. In de week voor kerst moest ik de ene dag naar Den Haag en twee dagen later naar Amsterdam. Kostte mij (of nou ja mijn werkgever) bijna 100 euro aan treinkaartjes.

Het is best relaxt, die trein. Mits hij op tijd rijdt en je een zitplek hebt. Maar als dat zo is, is het een fijne manier van reizen. Heen en terug naar Den Haag duurt lang genoeg om een boek uit te lezen. Of om half slaperig naar buiten te turen en met wat leedvermaak de auto’s in de file te zien staan. Waar ik zeer waarschijnlijk tussen had gestaan als ik niet op het laatste moment had besloten toch de trein te pakken.

Werken in de trein, ook dat gaat perfect. Met wifi en een stopcontact, waardoor ik het artikel over de rechtszaak waarvoor ik in Amsterdam was klaar had toen ik ruim twee uur na vertrek in Borne weer uit de trein stapte.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie