Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Marco De Swart

In de liefde draait het om aandacht

ColumnWat is de essentie van de liefde? Waar draait het in de liefde om? Die vragen hebben het voorstellingsvermogen, de fantasie en het intellect van dichters, denkers en schrijvers in alle tijden en culturen geprikkeld. Dient de liefde primair gebaseerd te zijn op de erotische aantrekkingskracht tussen twee mensen, op seksualiteit en intimiteit? Of gaat het om de communicatie en het wederzijdse respect? Om jezelf opofferen en jezelf wegcijferen voor de ander? Wanneer is de liefde blijvend en bestendig? Waarom is de liefde ook vaak zo vluchtig?

Volgens de filosofe, schrijfster en programmamaakster Stine Jensen (1972) draait het in de liefde vooral om aandacht. Die opvatting over liefde werkt ze uit in haar essay Eerste Liefde, geschreven in het kader van de Maand van de Spiritualiteit, die vorige week vrijdag begonnen is. Met dat essay treedt Stine Jensen in de voetsporen van Jan Mulder, Arie Boomsma, Isa Hoes, Rosita Steenbeek en Daphne Deckers. Het is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin heeft. Stine Jensen beschrijft ook haar ervaringen en haar gevoelens bij haar eerste liefde Mark Sarneel, die tien jaar geleden op 36-jarige leeftijd stierf aan botkanker.

  1. ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppelen’
    PREMIUM
    Volgens Fardau

    ‘Er zijn dertigers die uitgeblust zijn en zestigers die fris en fruitig rondhuppe­len’

    Werknemers nemen graag jonge mensen in dienst, die zijn nog zo fijn fris en kun je nog lekker kneden (wat een vies woord eigenlijk). De 50-plussers komen niet aan de bak, omdat ze te duur zijn, vaak ziek zouden zijn, minder snel en ongemotiveerd, las ik in Tubantia. Ik schrok van het rijtje vooroordelen. Is het misschien een idee om mensen wat minder over een kam te scheren?

Opinie