Volledig scherm
Rob Wissink en Linda Hilberink © Carlo ter Ellen

Kanttekeningen bij schaarste op huizenmarkt

OpinieDe schaarste slaat toe op de woningmarkt in Twente, meldde makelaarsorganisatie NVM naar aanleiding van de jongste verkoopcijfers. Helemaal niet erg, vindt Rob Wissink: schaarste voedt de creativiteit. Maar wat is schaarste in dit verband eigenlijk, vraagt Linda Hilberink zich af.

Rob Wissink

Volledig scherm
Rob Wissink © Carlo ter Ellen DTCT

Het zijn verdorie barre tijden voor de Twentse makelaars. Trekt de huizenmarkt eindelijk aan, zijn er te weinig woningen om te verkopen! Het aanbod slinkt, schaarste op de woningmarkt. Hoera, zou ik zeggen. Goed voor huizenbezitters die de waarde van hun vastgoed zien stijgen.

Eindelijk een meevaller voor mensen die in 2008 - vlak voor de bankencrisis toen de bomen nog tot in de hemel groeiden - een huis kochten voor de hoofdprijs met een aflossingsvrije hypotheek. Huizen die daarna ‘onder water’ stonden, komen nu langzaam bovendrijven. Laat de markt zijn werk doen.

Verkeersinfarct

Vorige week berichtten we in deze krant dat de huizenprijzen in Twente stijgen en dat er in het ‘oververhitte’ Oldenzaal zelfs mensen zijn die briefjes in brievenbussen stoppen van karakteristieke woningen om de eigenaren tot verkoop te verleiden. Kan het gekker? Ja hoor. Hengelo stevent 26 januari af op een verkeersinfarct. De gemeente heeft 44 bouwkavels te vergeven op een mooie lap grond in de groene wijk Dalmeden, nabij Deurningen.

De inschrijflocatie wordt die dag om 16.00 uur bekendgemaakt op wonenindalmeden.nl. Dan wordt het in de vrijdagavondspits rennen, vliegen, springen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Slimme marketing hoor, zo creëer je schaarste en voorkom je dat potentiële kopers twee keer nadenken alvorens ze de belangrijkste investering van hun leven doen. Ben benieuwd of onze vastgoedprins Bernhard van Vollenhoven met zijn 349 Amsterdamse grachtenpanden hier nog een ritje naar Hengelo voor over heeft.

Niet overspannen

In mijn beleving is de Twentse vastgoedmarkt helemaal niet overspannen en al helemaal niet oververhit. Hij normaliseert eerder. De tijd dat huizen vijf jaar leeg stonden en een ton onder de oorspronkelijke vraagprijs verkocht werden, is gelukkig voorbij. Er komt langzaam beweging in. Nu duurt het gemiddeld twee maanden voordat een huis verkocht is. Dat lijkt me een heel gezonde tijdspanne voor kopers en verkopers.

Wat wel opvalt is dat het met name vrijstaande woningen zijn die snel in waarde stijgen en snel worden verkocht. En dat de huidige ‘woningnood’ vooral wordt ervaren bij starters, singles en senioren die vaak anders willen wonen dan we sinds de wederopbouw in de jaren ’50 gewend zijn. Minder honkvast, meer flexibel, energiezuiniger. De kansen voor Twente liggen in een flexibel, levensloopbestendig woningaanbod voor alle doelgroepen.

Schaarste voedt creativiteit. Vandaag sprinten we naar Dalmeden, morgen naar een wooncomplex voor kwieke senioren en overmorgen naar een nieuwbouwwijk met ‘tiny houses’. Hoe schaarser, hoe beter.

Linda Hilberink

Volledig scherm
Linda Hilberink © Carlo ter Ellen DTCT

Schaarste voedt creativiteit schrijf jij, Rob. Ik moet meteen denken aan de woonwijk Noordoost in mijn woonplaats Almelo. Daarvoor heeft nog nooit iemand met een slaapzak voor de deur van de gemeente gelegen. Een nacht op wacht voor een kavel, dat is iets waar ze in Almelo alleen maar van kunnen dromen.

Terwijl de woningmarkt bijna overal weer net is als voor de crisis - sterker nog, in Hengelo en Enschede zijn de verkoopprijzen zelfs 3 procent hoger - blijven de verkopen in gemeenten als Almelo en Tubbergen nog iets achter, zo las ik in een interview met de voorman van de NVM-makelaars in Twente.

In Almelo geen overbiedingen met een halve ton zoals in de Jordaan in Amsterdam, zoals ik onlangs hoorde bij een receptie. Tijdens dezelfde bijeenkomst kreeg ik nog twee hosanna-verhalen mee. Ik sprak ook een installateur die in het afgelopen jaar liefst 35 personeelsleden aannam en een aannemer die niet aan heipalen kon komen vanwege de grote vraag.

Allemaal tekenen dat de bouwsector bulkt van het werk. Opvallende constatering bij deze gesprekken: bedrijven in Almelo hebben het weliswaar druk met de bouw, maar die bouw heeft lang niet altijd in Almelo plaats.

Grote kavels

Als ik even zoek op internet zie ik waarom. Waar ik in Hengelo meteen tien woningbouwprojecten bij elkaar googel, zijn dat er in Almelo ongeveer de helft. De meeste vrije kavels liggen in Noordoost, de eerder genoemde villawijk tussen Almelo en Mariaparochie. De gemeente Almelo dacht ruim tien jaar geleden slim te zijn door een wijk te ontwikkelen met grote kavels. Met die woningen hoopte Almelo een graantje mee te pikken van de welgestelde woningbezitters die doorgaans in Tubbergen of Hengelo neerstrijken.

Bovendien zou de stad, die veel inwoners in de lagere sociale klasse kent, er financieel beter voor komen te staan met de komst van de rijke huiseigenaren. Maar toen kwam de crisis en jarenlang werd er mondjesmaat gebouwd. Pas sinds kort trekt de grondverkoop aan en zijn de ‘kleinere’ kavels van gemiddeld 700 vierkante meter voor het grootste deel verkocht. Wie echter een kavel van 1.500 of nog meer vierkante meters wil, heeft ze voor het uitzoeken.

Legio lege kavels

Er liggen legio lege kavels langs de bomenlanen en het park in de wijk. Allesbehalve schaarste, althans voor wie een grote kavel wil bebouwen. Navraag bij een Almelose makelaar leert dat er voor nieuwbouwwoningen voor een kleinere beurs en ook voor complexen met grote appartementen weinig bouwgrond beschikbaar is.

Wellicht heeft de gemeente te veel grote kavels beschikbaar en te weinig ander aanbod waardoor de verkoop in de Aastad achterblijft bij de rest van Twente. Want ook met vierkante meters in overvloed kan de schaarste toeslaan.

 1. Bij een Knarrenhof kijken ze vast niet wie beste een banaan kan pellen
  PREMIUM
  COLUMN

  Bij een Knarrenhof kijken ze vast niet wie beste een banaan kan pellen

  Het idee van een Knarrenhof slaat aan in Noordoost-Twente. Oldenzaal is al een tijdje bezig met het realiseren van een woonhofje voor ouderen en in De Lutte hebben ze er ook wel oren naar. Een hofje waar senioren elkaar af en toe een handje helpen en samen leuke dingen kunnen doen. Maar je komt niet zomaar in zo’n hofje terecht. Nee, je moet wel eerst even in gesprek met Stichting Knarrenhof, om te kijken of je er wel past.
 1. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
  PREMIUM
  column

  Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

  Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.
 2. Als wij Almeloërs er een selfie mee willen maken, is het goed
  PREMIUM
  COLUMN

  Als wij Almeloërs er een selfie mee willen maken, is het goed

  Het meest indrukwekkende kunstwerk dat ik in New York heb gezien, is het grote vierkante National September 11 Memorial om de ellende van 9/11 te herdenken. In Rio hoop ik nog ooit het gigantische Christus de Verlosser beeld in het echt te mogen zien. Dichterbij huis kennen we in ons land De Dam, waar dagelijks drommen toeristen samenklonteren voor selfies. Hipper zijn de letters ‘I Amsterdam’, die overigens onlangs in opspraak kwamen omdat een gemeenteraadslid in onze hoofdstad vond dat dit symbool voor massatoerisme verwijderd moest worden.

Opinie