Op zoek naar vrouwelijke tegenhangers Mark Zuckerberg

Het is de hoogste tijd voor meer diversiteit in de start-upwereld. Waar zijn de vrouwelijke tegenhangers van Elon Musk, Mark Zuckerberg en Jitse Groen? 

Voorop in de strijd voor (meer) vrouwelijke ondernemers in de tech gaat prins Constantijn van Oranje. Als special envoy voor Nederlandse start-ups (Techleap.nl) vroeg hij recent bij De Wereld Draait Door opnieuw aandacht voor de positie van vrouwen. Want vrouwen krijgen maar 0,8 procent van het investeringsgeld dat Nederlandse founders (oprichters, red.) ophalen. Bijna niks dus. Een test bewees dat met hetzelfde businessplan, dezelfde voorwaarden, investeerders bijna altijd kiezen voor de man. Bewezen is dat je sneller kiest voor iets wat op je lijkt. De meest hippe industrie lijkt nog conservatiever dan veel andere. Techondernemers zijn mannelijke ingenieurs, voornamelijk blank en van middelbare leeftijd, aldus Constantijn.

  1. Eén Twents plan: zoeken naar kenners, verbinders en verkopers
    PREMIUM

    Eén Twents plan: zoeken naar kenners, verbinders en verkopers

    Samen met ondernemers en collega-leden van de Twente Board werk ik aan één Twents plan voor een betere sociaal-economische toekomst voor Twente. Een overstijgend, maar vooral gedeeld en breed gedragen plan van en voor Twente, gebaseerd op een aantal recente plannen als de Regio Deal, Agenda voor Twente en de Industrie Agenda. In het rotsvaste geloof dat deze plannen ons vooruithelpen. Immers: we halen maar liefst 30 miljoen euro op uit Den Haag voor de Regiodeal en er is geen regio in Nederland waar gemeenten zoveel investeren in een gemeenschappelijke economische agenda – de Agenda voor Twente.