Hans Brok em Wilco Louwes
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Brok em Wilco Louwes © Carlo ter Ellen DTCT

Waarheen met onze ouderen?

Het debatHospices waarin ouderen liggen die niet terminaal ziek zijn. Omdat er elders geen plek voor ze is. Deze krant berichtte er onlangs over. Het tekent de problemen in de ouderenzorg. Hans Brok pleit daarom voor terugkeer van het verzorgingshuis. “Zet mij maar op de wachtlijst.” Wilco Louwes deelt zijn zorgen. “Waar moet ik mijn laatste jaren slijten?”

Hans Brok: ‘Voer nou gewoon die verzorgingshuizen weer in’

Hans Brok
Volledig scherm
Hans Brok © Carlo ter Ellen DTCT

Soms zijn er dingen die zo voor de hand liggen, waar iedereen het zo over eens is, dat je denkt, moet ik daar nou wel over schrijven? Toen ik dat verhaal van een collega las over die overvolle hospices, dacht ik, tja, dat krijg je dus. Het is alsof een emmer langzaam overloopt. Eerst lopen de grote kuilen vol en dan, langzaam, de ondieptes die er omheen liggen. Lage plekjes waarvan je niet wist dat ze er waren.

Voor onze ogen loopt het zorglandschap voor ouderen langzaam vol. Gevolg van het Lente-akkoord in 2012 toen werd besloten de verzorgingshuizen af te bouwen. Thuis wonen tot de dood er op volgt, en als dat niet kan, in een verpleeghuis. Het hele tussenstuk, het prettige soort van zelfstandig wonen met genoeg verzorging voor de grote groep Nederlanders die niet bulkt van het geld, is in zeven jaar tijd wegbezuinigd. 

Maar de ouderen, die zijn niet wegbezuinigd. Die zijn er nog gewoon. En, het worden er steeds meer. De kraan staat open, en dat blijft nog wel even zo. Als gevolg daarvan kraken de ziekenhuizen in hun voegen, kraakt de tussenopvang, kraken de verpleeg-huizen. Zelfs voor het laatste putje, de hospices, is het dringen geblazen.