Volledig scherm
© BSR Agency

Media sparen Mannschaft niet: ‘Alsof Oranje te maken had met voetbaldwerg’

Lof voor Nederlands elftalGisteren nog een plichtmatige route richting het hoofdtoernooi, vandaag een ‘EK-alarm’. De 2-4 nederlaag tegen Oranje lijkt de Duitse nationale ploeg én pers wakker te hebben geschud. 

,,Duitsland verpestte tegen de Nederlanders wat een eenvoudige weg naar het EK leek”, schrijft Bild. ,,Als het uiteindelijk op een gelijk aantal punten aankomt met onze aartsrivaal, kwalificeren zij zich (onderling resultaat telt boven doelsaldo, red.). Zo moeten we opeens vrezen voor een kwalificatie die gisteren nog zeker leek.”

Bekijk hieronder de reactie van Joachim Löw.

Met 9 punten uit 4 duels lijkt het met dat vrezen voor het EK wel mee te vallen. Toch kopt de Duitse boulevardkrant met ‘EK-alarm’, waarmee het doelt op een waarschuwing van aanvoerder Manuel Neuer. ,,We weten dat in voetbal alles kan gebeuren. Dat hebben we zelf op het WK in 2018 met een vroege uitschakeling ondervonden. Dat verwachtte toen ook niemand. We moeten de uitwedstrijd van maandag tegen Noord-Ierland zeer serieus nemen. Natuurlijk leven we daar nu niet met een prettig gevoel naartoe. En zij hebben nog geen punt verspeeld.”

Stand Groep C

1. Noord-Ierland 4-12 (7-2)
2. Duitsland 4-9 (15-6)
3. Nederland 3-6 (10-5)
4. Wit-Rusland 5-3 (3-10)
5. Estland 4-0 (2-14)

Een terugval in de lange weg terug naar de top, noemt Die Welt het optreden van de Mannschaft tegen Oranje. In een analyse noemt de krant de nederlaag verdiend. ,,Vooral de defensieve zwakte zal Joachim Löw zorgen baren. Na een redelijke eerste helft verviel het team in bekende fouten. Catastrofaal verdedigen en het gebrek aan aanvallende ideeën leidden de nederlaag in. Zo kreeg de recente positieve vibe rondom de nationale ploeg, na zeges op Wit-Rusland (2-0) en Estland (8-0), een klap. Om als favoriet naar het EK te gaan, is er nog veel werk aan de winkel. Áls we ons al plaatsen.”

Quote

Niets wijst erop dat Duitsland volgend jaar als titelkandi­daat naar het EK wil gaan

Analyse Die Zeit

Poll

Wat is de mooiste Oranje-zege van deze eeuw?

  • 2003, EK-kwalificatie: Nederland-Schotland 6-0 (1%)
  • 2008, EK: Nederland-Italië 3-0 (2%)
  • 2008, EK: Nederland-Frankrijk 4-1 (4%)
  • 2010, WK: Nederland-Brazilië 2-1 (16%)
  • 2014, WK: Nederland-Spanje 5-1 (72%)
  • 2019, EK-kwalificatie: Duitsland-Nederland 2-4 (6%)
52549 stemmen

,,Technisch goed, bevlogen en verlangend naar de bal: Nederland speelde zoals we dat van ‘Jogi’ Löw's team mogen verwachten”, analyseert Die Zeit. ,,Oranje was met een 2-4 overwinning nog genadig.” De nederlaag kwam volgens de krant niet als een verrassing. ,,Je zag het al na vijf minuten aankomen, toen de Mannschaft pas voor het eerst met bal op de helft van Nederland verscheen. In dit ongelijke duel waren het steeds de bezoekers die de bal, het spel en de tegenstander controleerden. Alsof Oranje te doen had met een voetbaldwerg. Niets wees erop dat Duitsland volgend jaar als titelkandidaat naar het EK wil gaan.”

,,Negen maanden voor de eindronde heeft Löw nog geen effectieve tactiek gevonden voor zijn vernieuwde team", schrijft de Süddeutsche Zeitung. ,,Positief geformuleerd weet hij nu in elk geval wat niet werkt tegen een sterke opponent. En wat we ook weten: rustig achteroverleunen en genieten wordt het niet, deze kwalificatieroute naar het EK.”

Toni Kroos.
Volledig scherm
Toni Kroos. © BSR Agency
Joachim Löw verbijt zich tijdens Duitsland-Nederland.
Volledig scherm
Joachim Löw verbijt zich tijdens Duitsland-Nederland. © BSR Agency

Bekijk hieronder de hoogtepunten van Duitsland-Nederland.

Volley in plaats van Vollgas

Bij de opkomst van de voetbalteams van Duitsland en Nederland vormden toeschouwers achter het rechterdoel met kartonnetjes het woord Volley, zo viel vrijdag bij het EK-kwalificatieduel in Hamburg te zien. Het was een wat merkwaardige aanmoediging bij een voetbalwedstrijd die, zo meldt Bild, uit nood geboren was.

Bij de sfeeractie, georganiseerd door de officiële fanclub van de ‘Mannschaft’, zou eigenlijk het woord ‘Vollgas’ te lezen zijn geweest. Voetbalbond DFB bevestigde dat die term ‘s middags alsnog was afgekeurd.

Met het oog op de Duitse geschiedenis was besloten dat de term internationaal tot verkeerde associaties zou kunnen leiden. Dat er nu ‘Volley’ te lezen viel komt volgens Bild omdat met deze wijziging de eerste vier letters ongemoeid konden worden gelaten. Slechts op de tribunevakken waar de laatste drie letters werden gevormd, moesten de kartonnetjes op de stoelen worden verplaatst.

Volledig scherm
© BSR Agency