Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Meeste partijen in Overijssel zijn het eens over eigen rol provincie

ENSCHEDE - De provincie moet in de huidige vorm moet blijven bestaan. Die mening zijn tien van de dertien partijen in Overijssel toegedaan. De PVV en de SP willen de provincie als bestuurslaag afschaffen. Forum voor Democratie wil de provincie flink hervormen.

De meeste partijen vinden de provincie als bestuurslaag goed zoals die nu is. Dat blijkt uit de Kieswijzer, de stemhulp die deze krant ontwikkelde. Alleen PVV en de SP geven in de Kieswijzer aan de provincie af te willen schaffen. Forum voor Democratie wilde niet meewerken aan de Kieswijzer, maar die partij heeft in het verkiezingsprogramma hervorming van de provincie opgenomen.

Overbodig

Volgens de PVV en SP kunnen gemeenten de taken van de provincie overnemen. De PVV noemt de provincie ‘overbodig’. De SP wil tot afschaffing van de provincie een feit is dat de provincies ‘terug gaan naar de basis en zich vooral bezighouden met ruimtelijk-economisch beleid en toezicht.’ Volgens Forum voor Democratie, dat voor het eerst meedoet aan provinciale verkiezingen, is de ‘provinciale politieke cultuur ingeslapen, zelfgenoegzaam en niemand wordt afgerekend op resultaten.’

Kom naar het verkiezingsdebat van Tubantia en 1Twente

Volledig scherm
Een eerder verkiezingsdebat in het Balengebouw. © Emiel Muijderman

Benieuwd hoe de partijen die meedoen aan de verkiezingen denken over allerlei thema’s? Kom naar het verkiezingsdebat van Tubantia en 1Twente op donderdagavond 14 maart. De partijen gaan in debat over onder andere de N35, windmolens en woningbouw. Het debat begint om 19.30 uur in het Balengebouw in Enschede. Meld u aan via www.tubantia.nl/ontmoet.

Een ruime meerderheid vindt dus dat de provincie moet blijven bestaan. Ook zijn de meeste partijen het erover eens dat er meer windmolens in de provincie moeten komen. Die staan er inmiddels op diverse plekken, behalve in Twente. Alleen de PVV wil geen windmolens. De andere partijen zijn het nog wel oneens over de locatie. Windmolens langs snelwegen of op industrieterreinen en rond steden heeft de voorkeur van de meeste partijen.

Nieuwe bestemmingen stimuleren

Als het gaat om de aanpak van leegstand in winkelgebieden, vinden zeven partijen elkaar. Zij stellen dat de leegstand het beste aangepakt kan worden door wonen als nieuwe bestemming te stimuleren. Het CDA wil vestiging van winkels op bedrijventerreinen tegengaan. ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus en SGP vinden dat de provincie geen nieuwbouw moet toestaan zolang er panden leegstaan.

Promotie van toerisme en recreatie is een andere belangrijke taak van Overijssel. De provincie doet dat onder andere door 10 miljoen euro mee te betalen aan het beleidsprogramma ‘Overijssel investeert in gastvrijheid en vrije tijd 2016-2020’, van Gastvrij Overijssel. Volgens zeven partijen (SGP, Denk, D66, PvdA, PVV, VVD, GroenLinks) is het bij promotie van toerisme vooral van belang dat lokale ondernemers profiteren van de komst van meer toeristen. 

Ontdek de standpunten van de partijen op alle thema’s door de Kieswijzer in te vullen via www.tubantia.nl/kieswijzer.

Volledig scherm
Logo Kieswijzer © Kieswijzer