Volledig scherm
Verkiezingsbord © Henk Bouwhuis

Met Forum verschiet Almelo politiek opnieuw van kleur

ALMELO - 4491 Almeloërs hebben volgens de voorlopig uitslag bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op Forum voor Democratie gestemd. De partij van Thierry Baudet lost daarmee het CDA af als grootste partij. De andere grote winnaar is GroenLinks.

Opnieuw verschiet Almelo politiek van kleur. Eén op de zes kiezers (16,2) procent heeft namelijk deze keer op Forum voor Democratie gestemd. Daarmee is deze partij, die vier jaar geleden niet deelnam aan de provinciale verkiezingen, als een komeet omhoog geschoten. Uitslagenlijsten geven aan dat Forum bij vooral stembureaus in wijkcentra ’t Dok (Sumatraplein), De Schelf (Schelfhorst), De Trefhoek (Sluiterveld), en Möll’nwiek (Windmolenbroek) een enorme vracht stemmen heeft behaald. Ook in Aadorp is de nieuwkomer in één klap de grootste.

CDA

De sensationele verkiezingsuitslag gaat vooral ten koste van de SP, D66, de PVV en het CDA. Laatstgenoemde partij kreeg vier jaar geleden bij de vorige Statenverkiezingen nog de meeste stemmen, 17 procent. De christendemocraten komen nu met 3393 stemmen uit op 12,3 procent en het CDA is daarmee de derde partij in Almelo. Bij de gemeenteraadsverkiezingen  in maart van het vorig jaar was het CDA ook nog de grootste in Almelo, maar dat is appels met peren vergelijken. Forum en ook partijen als DENK en de Partij voor de Dieren stonden toen immers niet op het verkiezingsbiljet. Het CDA is traditioneel overigens nog ruimschoots de grootste in Bornerbroek. Eén op de drie dorpelingen heeft er op de christendemocraten gestemd.

VVD

De VVD heeft 13,6 procent van de kiezers aan zich weten te binden en is daarmee opnieuw de tweede partij in Almelo. Bij de drie voorgaande verkiezingen (Provinciale Staten, gemeenteraad en Tweede Kamer) was dat ook al zo. De liberalen hebben deze keer 3760 stemmen behaald. Een winst van 1,5 procent ten opzicht van de Statenverkiezingen in 2015. De VVD vergaarde nu onder meer de meeste stemmen in de stembureaus stadhuis en AVC Heracles. De liberalen scoorden het laagst in het stembureau Goossenmaat: 13 procent.

GroenLinks

Een andere grote winnaar is conform het landelijk beeld GroenLinks (2178 stemmen). Met 7,9 procent van de stemmen. Vier jaar gelden was dat 3,6 procent. Meer dan een verdubbeling dus. Grote verliezers zijn ook in Almelo de SP (7,4 procent) en D66 (5,3 procent). Beide partijen zijn vergeleken met 2015 de helft van hun aanhang kwijtgeraakt.

PVV

In het Nieuwstraatkwartier is massaal op de PVV gestemd. In het wijkcentrum Goossenmaat gebeurde dat door één op de drie kiezers. Ook in De Riet heeft de partij van Geert Wilders de meeste aanhang. Niettemin heeft de PVV (11,8 procent) fors verloren. Met deze uitslag (3252 stemmen) is het nu de vierde partij van Almelo. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was de PVV de grootste, zij het nipt.

PvdA?

Decennialang was Almelo een PvdA-bolwerk. Daar is weinig meer van over, na drie verkiezingsnederlagen op rij. Wel hebben de sociaaldemocraten met 9,1 procent van de stemmen het verlies relatief binnen de perken weten te houden.  Nieuwkomer DENK heeft met 4 procent van de stemmen vaste voet aan de grond gekregen in Almelo. In een deel van de Aalderinkshoek (stembureau wijkcentrum Eninver) is DENK de grootste.

Tot slot de opkomst: 49,8 procent in Almelo. Bij de vorige Statenverkiezingen was dat 41,3 procent.

Bekijk onderstaande video voor de uitkomsten van de verkiezingen in Overijssel.

Almelo e.o.