Volledig scherm
GroenLinks viert de winst voor de partij in het provinciehuis in Zwolle. © Frans Paalman

Nieuwe werkelijkheid in Overijsselse politiek

ZWOLLE - De Overijsselse politieke verhoudingen zijn flink opgeschud door verkiezingen van gisteren. Forum voor Democratie is ook in deze provincie de grote winnaar. Als nieuwkomer pakt de partij maar liefst 6 zetels. Het CDA bolwerk brokkelt langzaam af, de partij levert twee zetels in. Dat is de balans nadat de uitslagen in alle Overijsselse gemeenten binnen waren.

Forum voor Democratie gaat de komende vier jaar een belangrijke rol spelen in de provinciale politiek. Onder leiding van lijsttrekker Johan Almekinders uit Enschede krijgen zes kandidaten van de partij een plek in de Provinciale Staten. Een uitslag waarmee de verwachtingen van de lijsttrekker zelf ruim zijn overtroffen. 

DENK

De andere nieuwkomer DENK heeft geen plek in het Zwolse provinciehuis weten te veroveren en komt bij lange na niet in de buurt van Forum voor Democratie. 

GroenLinks juicht

Veel gejuich gisteravond in het provinciehuis in Zwolle van GroenLinks. In bijna elke gemeente wint de partij fors, in Deventer is de partij zelfs de grootste. De partij is meer dan verdubbeld. GroenLinks had twee zetels en groeit naar vijf zetels. De SP daarentegen heeft een flink klap gekregen. Afhankelijk van hoe de restzetels verdeeld worden, komt de partij waarschijnlijk uit op drie zetels, nu zijn dat er nog vijf. 

CDA-bolwerk

Ook het CDA krijgt flinke klappen. Zelfs in Tubbergen, al jarenlang het CDA-bolwerk van Nederland waar de partij zelf graag mee schermt, krijgen de christendemocraten een zware teleurstelling te verwerken. De partij haalde in die gemeente in 2015 nog 41,8 procent van de stemmen, gisteren was dat gedaald naar 27,4 procent. 

En nu?

De huidige coalitie van CDA, VVD, ChristenUnie en D66 is de meerderheid kwijt. Afgelopen periode hadden ze samen 26 van de 47 zetels, maar na de politieke verschuiving van gisteren lijken ze nu niet verder te komen dan 22 zetels. Dat is vooral te wijten aan het verlies van CDA en D66, VVD en ChristenUnie blijven stabiel. 

En dat betekent dat de formateur die nu aan de slag moet om een nieuwe coalitie te smeden een zware klus wacht. Het CDA neemt als grootste partij het voortouw, maar kan daarbij niet om Forum voor Democratie heen. Die heeft zoveel zetels gewonnen dat er serieus gekeken moet worden naar een plek in de coalitie voor de nieuwkomer. 

Ook de andere winnaar GroenLinks zal zich willen mengen in de formatie van een nieuw college. Zeker is dat er minstens vier en waarschijnlijk vijf partijen nodig zijn om tot een nieuwe coalitie te komen.