Overijssel: CDA verliest, maar blijft groot en zowel GroenLinks als Forum voor Democratie wint fors

VideoHet CDA heeft volgens de voorlopige uitslag in Overijssel weliswaar fors terrein verloren, maar met name het platteland blijft de christen-democraten trouw. In het Vechtdal, Salland, Twente en Steenwijkerland is het CDA ondanks fiks verlies nog altijd - en vaak veruit - de grootste partij. Daarmee lijken de christen-democraten net als vier jaar geleden de grootste partij in Overijssel te blijven. Al is het verschil met de nummer twee - in dit geval FvD en VVD - geslonken van vijf naar drie zetels. 

Klik hier voor een kaart met de actuele uitslagen.

Wat verder opvalt in de uitslagen die bekend waren voordat de uitslagenavond in het Overijsselse provinciehuis afgesloten werd: in Zwolle en Deventer, de twee grote Overijsselse steden in het Stentor-gebied is GroenLinks de grootste partij. 

Zwolle

Waar Forum voor Democratie in veel gemeenten de top drie is binnengekomen, is dat in beide Overijsselse steden niet gelukt. In Zwolle moet de nieuwkomer behalve GL, ChristenUnie, VVD en PvdA voor zich dulden en is FvD dus ‘slechts’ de vijfde partij. Wel blijft FvD in Zwolle nipt het CDA voor. Ook in Deventer is FvD niet in de top drie beland. Hier eindigde de VVD achter GroenLinks, gevolgd door de PvdA. De grote landelijke winnaar is in Deventer de vierde partij geworden. 

FvD

Wel zal Forum voor Democratie in een klap met een fiks aantal zetels de Provinciale Staten van Overijssel binnen komen. De partij is met zes zetels samen met de VVD de tweede partij achter het CDA.  

Wat verder opvalt is dat Overijssel niet alleen de christen-democraten maar ook de  andere confessionele partijen trouw blijft. Op de uitslagenkaart kleuren de gemeenten Rijssen-Holten, Staphorst en Zwartewaterland SGP-oranje. Kampen is een gele vlek: hier is de ChristenUnie de grootste partij, gevolgd door het CDA en de SGP. 

Volledig scherm
Lijsttrekker Eddy van Hijum van het CDA moest een flink verlies incasseren, maar zijn partij blijft toch de grootste partij in Overijssel. Met dank aan de plattelandsgemeenten. © Frans Paalman