Volledig scherm
Foto ter illustratie © Frans Nikkels

Provinciale politiek bepleit beter openbaar vervoer: ‘Trein en bus moeten vaker rijden’

ENSCHEDE - Er moeten vaker treinen gaan rijden tussen de Overijsselse steden. Meerdere partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart bepleiten dit. Ook zijn ze voor betere busverbindingen. Een en ander blijkt uit de Kieswijzer, waarin de partijen reageren op zestien thema’s.

Inzet van meer treinen tussen Enschede en Zwolle krijgt prioriteit van de VVD, PVV, ChristenUnie en Denk. Deze partijen denken dat het openbaar vervoer in de provincie het beste verbeterd kan worden door de frequentie van het treinverkeer op deze lijn te verhogen. Dat hebben ze aangegeven in de Kieswijzer, de stemhulp die is ontwikkeld door deze krant.

Als het aan de VVD ligt, gaat de intercity tussen Enschede en Zwolle minstens elk half uur rijden, zeven dagen per week. Nu rijdt die eens per uur en vertrekt de laatste intercity doordeweeks al om 18.31 uur uit Enschede. Op zaterdag en zondag rijden er helemaal geen intercity’s. Volgens de PVV is het laten rijden van meer treinen een oplossing voor het probleem dat veel treinen met name in de spits overvol zijn. 

Kom naar het verkiezingsdebat van Tubantia en 1Twente

Volledig scherm
Een eerder verkiezingsdebat in het Balengebouw. © Emiel Muijderman

Benieuwd hoe de partijen die meedoen aan de verkiezingen denken over allerlei thema’s? Kom naar het verkiezingsdebat van Tubantia en 1Twente op donderdagavond 14 maart. De partijen gaan in debat over onder andere de N35, windmolens en woningbouw. Het debat begint om 19.30 uur in het Balengebouw in Enschede. Meld u aan via www.tubantia.nl/ontmoet.

Volgens D66 is de beste manier om het openbaar vervoer te verbeteren om treinen tot minstens 01.00 uur in de nacht te laten rijden. Maar, stelt die partij in de toelichting, het is verder ook belangrijk dat er elk kwartier een trein rijdt tussen de Overijsselse steden.

Bereikbaarheid dorpen

De PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50Plus geven prioriteit aan het busvervoer. Zij stellen dat het goed is als elk dorp in de provincie dagelijks van 08.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds per bus bereikbaar is. Een argumenten dat zij hiervoor geven is het belang van een goede bereikbaarheid van dorpen in verband met de leefbaarheid van het platteland. Goed openbaar vervoer is volgens hen bovendien een volwaardig alternatief voor de auto.

Het CDA en de SGP denken dat het laten rijden van meer buurtbussen het belangrijkste is voor het verbeteren van het openbaar vervoer. Volgens de SGP is deze optie het meest haalbaar en betaalbaar. Het CDA wil zich daarnaast inzetten voor een internationaal station Hengelo, waar de trein naar Berlijn stopt, en voor verder grensoverschrijdend openbaar vervoer.

Vul de Kieswijzer in via www.tubantia.nl/kieswijzer.

Volledig scherm
Logo Kieswijzer © Kieswijzer

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.