Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

Video | SerieOf het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

Het zijn duizelingwekkende bedragen die provincies jaarlijks uitgeven. Al met al spenderen Gelderland, Overijssel en Flevoland komend jaar 1.400.000.000 euro, wat staat voor 1.4 miljard. Even ter vergelijking: dat staat gelijk aan de prijs van vijftien Boeing 737's. 

 1. Toekomst recreatiegebied Caitwickerzand onzeker door komst ecoduct
  PREMIUM
  Video

  Toekomst recreatie­ge­bied Caitwicker­zand onzeker door komst ecoduct

  De komst van het ecoduct over de Kootwijkerweg heeft waarschijnlijk gevolgen voor de toegankelijkheid van recreatiegebied Caitwickerzand. Het ecoduct komt zo kort tegen het recreactiegebied nabij Kootwijk aan dat bezoekers de dieren kunnen verstoren. Voor terreinbeheerder Staatsbosbeheer is het te vroeg om te kunnen zeggen wat de gevolgen zijn. ,,Maar dat de komst van het ecoduct invloed heeft op de omgeving is wel zeker’’, zegt boswachter Laurens Jansen namens Staatsbosbeheer.
 2. Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?
  Vraag van de week

  Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?

  De snelheid op delen van de A1 en A50 gaat omlaag naar 100 kilometer per uur, als het aan de politiek in Apeldoorn ligt. Ook sommige provinciale politici willen lagere limieten op snelwegen, D66 bepleit het landelijk. Dat is beter voor het milieu, veiliger, en gezonder voor de directe omgeving. Hoeveel precies? Dat is niet eenvoudig te zeggen - want afhankelijk van meerdere factoren.