Volledig scherm
Dijkgraaf Hein Pieper presenteert de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor het Waterschap Rijn en IJssel © Rijn en IJssel

PvdA wint; CDA verliest bij waterschap Rijn en IJssel

BORCULO - De PvdA is de winnaar geworden bij de verkiezingen voor het waterschap Rijn en IJssel. Het CDA verloor een zetel in het algemeen bestuur van het waterschap. 

Het CDA en Water Natuurlijk zijn de grootste partijen geworden bij de verkiezing voor het Waterschap Rijn en IJssel. Beide partijen krijgen vijf zetels in het algemeen bestuur. Het CDA had zes zetels en verliest er één ten opzichte van 2015. Water Natuurlijk bleef gelijk op 5 zetels.

Grote winnaar is de PvdA die vier zetels krijgt, één meer dan in 2015. De VVD behoudt drie zetels, Vrienden van de Berkel behoudt de twee zetels, AWP niet politiek wel deskundig, behoudt één zetel, 50Plus behoudt eveneens één zetel net als de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen.

Opkomstpercentage

In totaal hebben 269.417 inwoners uit 22 gemeenten hun stem uitgebracht voor de verkiezingen van Waterschap Rijn en IJssel. Het opkomstpercentage bedraagt 53,5%. Dit is 8,5% meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. 

Maandag om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag op persoonsniveau bekendgemaakt. Het kan namelijk voorkomen dat er nog een kleine wijziging in de zetelverdeling plaatsvindt op grond van voorkeurstemmen en/of lijstverbinding van partijen. Het nieuw gekozen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel wordt op 28 maart 2019 geïnstalleerd.

Geborgde zetels

Het algemeen bestuur bestaat verder uit geborgde zetels voor de  Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (2), Land- en Tuinbouworganisatie LTO (3) en de Kamer van Koophandel/VNO NCW (3)