Volledig scherm
© Rob Voss

Twente karig bedeeld op kandidatenlijsten voor Provinciale Staten

ENSCHEDE - Twente is ondervertegenwoordigd op de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Van de kandidaten op een verkiesbare plek komt 44,2 procent uit Twente, terwijl Overijssel voor 54,5 procent uit Tukkers bestaat.

De dertien partijen die meedoen aan de verkiezingen op 20 maart moesten maandag hun kandidatenlijsten indienen bij het centraal stembureau in Zwolle, die de lijsten gisteren na controle op geldigheid openbaar maakte. Uit een analyse van die lijsten blijkt dat de provinciale politiek nog altijd door mannen gedomineerd wordt. Slechts 31 procent van de kandidaten op een verkiesbare plek is vrouw. Dat ligt wel boven het percentage van het aantal vrouwen dat op dit moment in Overijssel Statenlid is. Dat zijn er namelijk slechts dertien van de 47, oftewel 27,6 procent.

Nieuwkomers

Voor de analyse van de kieslijsten heeft De Twentsche Courant Tubantia gekeken naar het huidige aantal zetels plus drie. Dat betekent dat in de analyse bijvoorbeeld voor het CDA naar de eerste veertien kandidaten is gekeken omdat de partij nu elf zetels heeft. Forum voor Democratie en DENK zijn nieuwkomers: bij die partijen zijn de eerste drie kandidaten op de kieslijst meegenomen in de analyse.

Vijf Twentse lijsttrekkers

Van de dertien lijsttrekkers in Overijssel komen er vijf uit Twente. De meest Twentse lijst is die van de PVV, met lijsttrekker Erik Veltmeijer uit Vroomshoop. Verder staan in de top 8 van die partij nog vijf Twentenaren. Dat komt vooral doordat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar in vier Twentse gemeenten meedeed en daarvoor kandidaten opleidde die nu op de lijst voor de Provinciale Staten staan, zegt Veltmeijer. Volgens hem speelt het gebied waar iemand woont geen rol bij het werk van een Statenlid.

Zuiver

"We zitten er voor alle 25 gemeenten in Overijssel", aldus de PVV-lijsttrekker. "De aandacht moet je zuiver verdelen. Ik zou het heel slecht vinden als we alleen op Twente zouden focussen."

Dirk van Dijk (SGP) is de nestor van de Staten. Als hij herkozen wordt, is hij in april 25 jaar Statenlid. In al die jaren in de provinciale politiek heeft hij gezien dat het wel degelijk belangrijk is waar iemand vandaan komt. "Als Statenlid ben je er voor de hele provincie, maar je hebt meer kennis over het gebied waar je woont. Je kent de gemeenschap, weet wat daar speelt. Daarom is een goede spreiding erg belangrijk."