Volledig scherm
CDA-voorman Eddy van Hijum gaat als lijsttrekker van de grootste partij donderdag koffiedrinken met Forum-voorman Johan Almekinders, die woensdag niet op de uitslagenavond in Zwolle was. © Frans Paalman

Van Hijum (CDA Overijssel) gaat koffiedrinken met Forum-voorman Almekinders

Voorman van CDA Overijssel Eddy van Hijum heeft vandaag een kennismakingsgesprek met Johan Almekinders, de voorman van grote winnaar Forum voor Democratie, dat met zes zetels de Staten van Overijssel binnen knalde. 

Almekinders was woensdagavond niet aanwezig op de uitslagenavond in het Zwolse provinciehuis. ,,Ik heb hem dus nog helemaal niet kunnen feliciteren.’’ Almekinders en zijn partijgenoten gelden onder provinciale politici als ‘grote onbekenden’. ,,We hebben ze eigenlijk niet of nauwelijks gezien tijdens de campagne’’, zegt Van Hijum.  Het CDA, dat twee zetels verloor maar met negen zetels wel de grootste partij bleef, gaat het voortouw nemen bij de (in)formatie. Van Hijum benadrukt dat het gesprek met Almekinders geheel los staat van de coalitiebesprekingen. ,,We gaan gewoon even een kopje koffie drinken om nader kennis te maken.’’ 

Verplichtingen

Forum-lijsttrekker Almekinders gaf donderdagochtend aan in te zijn voor een plek in het Overijsselse bestuur. Van Hijum vindt dat niet minder dan logisch. ,,Als je zo groot wordt gemaakt, schept dat ook verplichtingen.’’ Van Hijum voert vanaf vrijdag ook gesprekken met de andere lijsttrekkers. ,,We gaan het proces met elkaar bespreken. Het zijn nog geen verkennende gesprekken.’’ Het formatieproces komt in Overijssel formeel pas op gang na het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag van komende donderdag. Daarna zal het CDA als grootste partij iemand naar voren schuiven als informateur. De informateur doet vervolgens voorstellen voor logische combinaties en welke combinatie het eerst wordt verkend. Naast Forum voor Democratie staat ook GroenLinks, dat van twee naar vijf zetels groeide, in de startblokken om mee te besturen.  

  1. Elles Hetebrij zet nieuwe stap met restaurant ‘Meneer Jan’ in Zwolle, recht tegenover haar café
    PREMIUM

    Elles Hetebrij zet nieuwe stap met restaurant ‘Meneer Jan’ in Zwolle, recht tegenover haar café

    Ze draait al 20 jaar haar goedlopende café De Hete Brij in Zwolle waarmee ze vorig jaar op de vijfde plek belandde van de Café Top 100. Maar het runnen van een restaurant, bleef lonken. Nu zet Elles Hetebrij alsnog die stap en begint recht tegenover haar café 'Meneer Jan’, genoemd naar haar overleden vader, die veel voor Elles deed in De Hete Brij. ,,Zo blijft ie er toch een beetje bij.”