Volledig scherm
TT-2019-008385 ALMELO - Gedeputeerde Staten zijn op bezoek bij de Container Terminal op het XL Businesspark. Ze worden door diverse ondernemers bijgepraat over de stand van zaken, dingen die ze nodig hebben en wat de provincie kan doen om daar bij te helpen. vlnr: Monique van Haaf, Hester Maij, Andries Heidema, Annemieke Traag, Eddy van Hijum, Bert Boerman en Bart Parmet EDITIE: REGIO FOTO: Emiel Muijderman EVM20190122 © Emiel Muijderman

Veel mensen aan het werk in Twente, maar nog lang niet genoeg

ALMELO - Werkgelegenheid is volgens lezers van deze krant het belangrijkste thema bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. En daar staan zij niet alleen in. Ook voor de provincie zelf is het een speerpunt. Het coalitieakkoord van vier jaar geleden heette dan ook niet voor niets Overijssel Werkt!. Gedeputeerde Staten waren gisteren op bezoek bij het XL Businesspark in Almelo, om daar te zien wat er de afgelopen vier jaar allemaal gebeurd is.

Werk is voor veel mensen het belangrijkste wat er is. Nu de economie op volle toeren draait zijn er heel veel banen bijgekomen, maar toch zitten er in Twente op dit moment ruim 25.000 mensen in een uitkering. Het grootste gedeelte daarvan, ruim 16.000 mensen, zit in de bijstand, zo’n 9.000 mensen krijgen een ww-uitkering. Voor de provincie is het een speerpunt om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.

Werkgever

En daar heeft de provincie indirect invloed op. Het is de taak van de provincie om de werkgelegenheid te bevorderen. Niet door inwoners zelf werk aan te bieden, hoewel de provincie natuurlijk ook werkgever is, maar vooral door te zorgen dat bedrijven zich in Overijssel vestigen.

En dat laatste was de afgelopen jaren heel succesvol op het XL Businesspark tussen Almelo en Bornerbroek. De provincie is mede aandeelhouder van dit regionale bedrijventerrein en heeft er alle belang bij dat er zoveel mogelijk bedrijven komen, die ook veel mensen een baan kunnen bieden. 

Hotspot

„In 2016 kwam min op meer de doorbraak van het XL Businesspark”, vertelde André Pluimers, directeur van Port of Twente (waar ook het XL Businesspark onder valt) gisteren aan de vijf gedeputeerden en commissaris van de Koning Andries Heidema. „In 2020 willen we in de top 3 van logistieke hotspots staan.”

1000 banen

Driekwart van het bedrijventerrein is inmiddels verkocht, volgens verwachting zorgen nieuwe bedrijven voor nog eens 1000 banen in 2020. „Daarbij hebben we veel te danken aan de provincie”, aldus Pluimers. Dat vindt ook Jan Geerdink, directeur van het XL Businesspark. Volgens hem heeft de provincie afgelopen jaren onder andere een grote rol gespeeld in de aankoop van gronden, waaraan de provincie 6,2 miljoen euro meebetaalde. 

Twentekanaal

Maar ook zorgen voor goede voorzieningen waardoor bedrijven zich in Twente en Overijssel willen vestigen is een belangrijke taak van de provincie. Bijvoorbeeld via het verbreden van het Twentekanaal, waardoor grotere schepen van en naar de containerterminals in Almelo en Hengelo kunnen varen. „Het is heel fijn om te merken hoe de provincie meehelpt en lobbyt om de omstandigheden voor de bedrijven en schippers zo goed mogelijk te maken”, zegt Anne-Ruth Scheijgrond van Port of Twente. 

Bijvoorbeeld als het gaat om bediening van sluizen op het Twentekanaal. Vanwege een bezuiniging moesten die vanaf 18.00 uur dicht tot de volgende ochtend, waardoor er geen schepen meer door konden. „We hebben er heel hard voor gevochten om automatische bediening te krijgen. Daar heeft de provincie een hele belangrijke rol gespeeld.”

Veel mensen thuis

Allemaal met als doel om het voor bedrijven aantrekkelijk te maken zich in de regio te vestigen. Toch is er nog een hoop winst te halen, zegt gedeputeerde economie Eddy van Hijum. „Er zitten nog altijd meer dan 25.000 mensen thuis. We moeten nu zorgen dat we die kunnen koppelen aan de vacatures die er zijn.”

In aanloop naar de verkiezingen op 20 maart belicht De Twentsche Courant Tubantia de thema’s die volgens de lezers die meededen aan het onderzoek het belangrijkste zijn.