Volledig scherm
Nettie Aarnink van Water Natuurlijk © Onbekend

Water Natuurlijk winnaar waterschapsverkiezingen

ALMELO - Water Natuurlijk, de samenwerking tussen GroenLinks, PvdA en D66, is de winnaar van de verkiezingen voor het bestuur van Waterschap Vechtstromen. Voor het eerst sinds de bestuursleden middels lijsten worden verkozen, is het CDA niet de grootste partij.

Volgens de voorlopige uitslag – de definitieve uitslag inclusief voorkeurstemmen wordt maandagochtend bekendgemaakt – krijgt Water Natuurlijk in het nieuwe algemeen bestuur 6 zetels. Het CDA krijgt er 5, de VVD 3, net als de Algemene Waterschapspartij (AWP), die vooral steunt op het electoraat van lokale partijen. De ChristenUnie en 50Plus krijgen elk één zetel.

Spanning

„We hebben er op gekoerst om de grootste te worden. 1 of 2 zetels meer, was het idee”, zegt Nettie Aarnink uit Agelo, de lijsttrekker van Water Natuurlijk en nu ook al bestuurslid in het dagelijks bestuur van Vechtstromen. Zij zat vooral sinds woensdagavond in spanning, toen duidelijk werd dat bij de provinciale verkiezingen Forum voor Democratie zo groot werd.

„Waar zouden die stemmen naar toe gaan?, vroeg ik mij af”, zegt ze. FvD deed namelijk niet mee aan de waterschapsverkiezingen. „En Forumstemmers zijn geen klimaatstemmers”, voegt nummer 2 Jan Nicolaï uit Coevorden er aan toe. „Bovendien”, zegt Aarnink, „had de AWP ook een behoorlijk stevige lijst met oud-wethouders.”

Voortouw

Ze gingen dus niet naar het CDA, dat voor het eerst niet het voortouw kan nemen bij het formeren van een nieuw bestuur. Toch valt de uitslag CDA-lijsttrekker Wim Stegeman uit Rijssen niet tegen. „Ik hield eigenlijk rekening met 4 zetels”, zegt hij. „Dan vind ik 5 toch een mooi resultaat.”

Ook lijsttrekker Hans van Agteren van de AWP, oud-wethouder van de gemeente Enschede en beoogd DB-lid van het waterschap, is tevreden over de uitslag. „Ons uitgangspunt was in ieder geval de 3 zetels behouden. Dat is al netjes, gezien ook de flow waarin landelijke partijen met de landelijke politiek meegaan.”, aldus Van Agteren. „Dan is bijna 50.000 stemmen een mooi resultaat.”

Onderhandelingen

Net als bij landelijke, provinciale en gemeentelijke verkiezingen wordt nu middels onderhandelingen een nieuw dagelijks bestuur gevormd. Aarnink mag daarbij het voortouw nemen. Maandag is er een zogenoemde ‘duidingsvergadering’, waarin de partijen zich samen over de verkiezingsuitslag buigen. „Alles is open”, zegt Aarnink op de vraag of een hernieuwde samenwerking met het CDA niet ook voor de hand ligt.

Feit is dat er ook een dagelijks bestuur te vormen is zónder het CDA. Maar in het algemeen bestuur zijn ook nog altijd 7 zogeheten ‘geborgde zetels’. Daarvan worden er 3 ingevuld door LTO-Noord. „Dat is samen met de CDA-zetels toch een blok waar je rekening mee moet houden”, zegt Aarnink. Stegemen zegt echter dat de CDA’ers en de 3 ‘boerenzetels’ niet per definitie samen optrekken. „Wij kiezen altijd voor landbouw én natuur”, zegt Stegeman.

Volledig scherm
CDA-lijsttrekker Wim Stegeman vindt dat er toch een goed resultaat is behaald, hoewel zijn partij niet meer de grootste is. © Lenneke Veerbeek

Stad

Van Agteren geeft hem echter ook een schot voor de boeg: „De nadruk heeft de afgelopen 5 jaar veel te sterk op het platteland gelegen. Dat moet echt anders. Er moet meer aandacht komen voor de steden”, aldus Van Agteren.