Volledig scherm
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tijdens zijn toespraak in de Franse stad Metz. © AP

Turkse minister in Frankrijk: Nederlanders zijn fascisten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu mocht vandaag zonder problemen of belemmeringen een bijeenkomst houden in Frankrijk. In het noord-Franse Metz sprak hij ruim duizend Franse Turken toe, van wie velen de Turkse vlag hadden meegenomen. De zaal was compleet ‘uitverkocht’. Enkele honderden belangstellenden moesten buiten op straat blijven staan.

Quote

Er was geen enkele reden om de bijeen­komst te verbieden. Er was geen bedreiging van de openbare orde

Jean-Marc Ayrault, Franse minister van Buitenlandse Zaken

,,Nederlanders zijn fascisten’’, zei hij aan het begin van zijn toespraak. De speech van bijna een uur ging voor vooral over het aanstaande referendum in Turkije – waarvoor hij was uitgenodigd in Metz – maar de minister haalde ook bij herhaling uit naar Nederland.

,,Er was geen enkele reden om de bijeenkomst te verbieden. Er was geen bedreiging van de openbare orde’’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. ,,Frankrijk is een rechtsstaat’’, voegde hij toe. ,,Hier geldt het recht op vergadering. De bijeenkomst was op geen enkele manier een inmenging in de Franse politiek.’’

Nutteloos

Ayrault verwees ook naar de ontwikkelingen in Nederland. ,,Laten we nutteloze polemieken vermijden’’, aldus de minister. ,,Frankrijk roept op tot kalmte gezien de spanningen tussen Turkije en verschillende Europese landen. We roepen Turkije op om provocaties te vermijden.’’

Kort daarvoor had de Turkse minister Mevlut Cavusoglu op Twitter geschreven dat ‘excuses van Nederland niet genoeg zijn’. Ook plaatste hij foto’s van Nederlandse agenten met honden die betogers tegenhouden. ,,De honden van Wilders’’, schreef de Turkse minister erbij.

De Turkse president Erdogan ‘bedankte’ Frankrijk. ,,Frankrijk is niet in de val gelopen’’.

Onaanvaardbaar

De bijeenkomst in Metz was tot vandaag zo goed als onopgemerkt gebleven. Pas nadat de rel in Nederland uitbrak, klonk ook in Frankrijk protest tegen de komst van een minister. Het extreemrechtse Front National noemde het bezoek ‘onaanvaardbaar’. ,,We willen geen Turkse verkiezingscampagne in Frankrijk’’, aldus Marine Le Pen.

Ook de Groenen uitten kritiek. ,,Erdogan voert een monsterlijk vervolgingsbeleid. Nederland en Duitsland verbieden, wij staan toe’’, aldus senatrice Esther Benbassa.