Volledig scherm
© Hein de Kort

Welke school na groep 8? Tubantia brengt de schoolkeuzegids

voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. Martha Riemsma, hoofdredacteur van Tubantia, vertelt over deze special.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Met de oudste maakten we de schoolkeuze twee jaar geleden al, nu is de jongste aan de beurt. En waar zijn broer niet kon wachten tot hij eindelijk af was van die dodelijk saaie basisschool, lijkt deze nog lang niet zover. Een echt jochie is het nog, ondanks z’n flinke lengte; speels, snel afgeleid en niet per se geïnteresseerd in school.

Toch stapte hij de afgelopen week samen met andere groep-8’ers op de fiets om samen met zijn juf een kijkje te nemen bij een aantal middelbare scholen. Vroeg ik hoe het was geweest, dan wist hij het niet zo goed. Hij zag zichzelf gewoon nog niet zo rondlopen op dat grote schoolplein en in die lange onbekende gangen. Dat snap ik maar al te goed, want ik moet zelf ook nog even wennen aan dat idee. Het blijft toch de jongste.

De komende maanden volgen nog de Cito-toetsen en het definitieve advies. Het is een spannende tijd, groep 8 met aan de horizon dat hele nieuwe onbekende schoolleven. Deze bijlage is bedoeld om u te helpen een keuze te maken voor uw kind. Want een beetje houvast, dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze fase.

Van de week merkte mijn zoon op dat het hem heel fijn leek om naar dezelfde school te gaan als zijn broer. Die heeft het daar naar zijn zin en het maakt de lange onbekende gangen toch net iets minder spannend. Zijn voorlopig schooladvies laat het toe, dus het kan. Zo kan een schoolkeuze ook tot stand komen. Wat mij betreft prima, alles voor een vrolijk kind dat zich veilig voelt.

 1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

  WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

  Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 2. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
  PREMIUM

  Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

  Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag.,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!”