Volledig scherm
© Patrick Ooms

Solar Team Twente zakt plaats en krijg tijdstraf

AUSTRALIË - Het Solar Team Twente is op de vierde dag van de Bridgestone World Solar Challenge gezakt van de derde naar de vierde plaats. Net voor het einde van de dag werd het Twentse team ingehaald door Puch Powertrain Solar Team uit België.

Het Enschedese team had daarnaast nog een andere teleurstelling te verwerken. Ze kreeg namelijk een tijdstraf van een half uur opgelegd. Het team is zelf van mening dat ze geen fout hebben gemaakt.

Wit kleed

De straf wordt opgelegd voor het gebruik van een wit kleed. Het team was aan het begin van de race toestemming gegeven om de auto op een wit kleed te plaatsen bij de stops. Later liet de organisatie aan de teams weten dat het gebruik van een wit kleed niet was toegestaan, waarna Solar Team Twente hiermee is gestopt. Op basis van beelden van de eerste racedag, toen het kleed gebruikt werd, is nu wel een straf opgelegd.

Olivier Berghuis, teamleider van Solar Team Twente, ziet de straf positief in: “We leggen er ons voor nu bij neer. We kunnen hier nu niets aan doen en proberen het achter ons te laten. Morgen hebben we, geluk bij een ongeluk, een half uur langer om ons paneel op te laden en gaan we er vol voor!"

Vol voor de winst

Afgelopen zondag begon de Bridgestone World Solar Challenge voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3.000 kilometer door Australië. De race kent vier verschillende klassen.

Het Twentse Solarteam doet mee in de Challenger Class, de Formule 1-klasse voor zonneauto’s. Het team met negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente is in Australië met één doel: winnen,

Tv

Dit jaar wordt het Twentse studententeam samen met de andere twee Nederlandse teams gevolgd door de VPRO en de NOS. Van 7 tot en met 14 oktober is het team dagelijks te zien op NPO1 tijdens het programma Oranje Boven, Down Under. Het programma wordt uitgezonden om 20.25 en 00.25 uur.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.