Nieuwe Hengelose stadsdichter: 'Ik ben zeker geen tweedehandsje'

VideoHENGELO - Na twee nominaties volgt Hettie Franken (65) Marijke Agterbosch (71) op als stadsdichter van Hengelo. Doopt ze de pen in inkt of azijn? Vijf vragen aan de nieuwe stadsdichter Hettie Franken.

1. Drie keer is scheepsrecht?

 "Ik was inderdaad twee keer genomineerd. De eerste keer werd Fred van der Ven gekozen. Helemaal terecht. De tweede maal dacht ik dat ik een grote kans maakte. Toen werd het Reinier de Rooie. Nu ben ik benaderd door de selectiecommissie met docent Nederlands Gerben Wynia, Jos Klaczynski van Radio Hengelo TV en Marijke Agterbosch."

2. De Joop Zoetemelk van de dichtkunst, de eeuwige tweede? 

"Zo voel ik me niet. Ik ben zeker geen tweedehandsje. Behalve gedichten schreef ik het boek Lieve rothond, met verhalen uit mijn jeugd. Die illustreerde ik zelf. Ik ben beeldend kunstenaar: ik schilder, teken, maak installaties en beelden. Ik deed de kweekschool in Hengelo en stond als jonge blom van 19 voor de klas. Daar zwaaiden kinderen soms met messen. Na een half jaar was ik overspannen. Ik ben nooit teruggegaan naar school."

3. Inkt of azijn?

 "Voor mijn benoeming schreef ik het gedicht Stadsdichter 2019. Daarin vraag ik me af welke toon ik zal kiezen. Scherp en bozig of zal ik de mooie kanten van de stad belichten? Als stadsdichter kijk ik nog beter om me heen."

4. Is het geen tijd voor een rapper? 

"Voor de projecten Painted Poetry en Gedicht Geschilderd liet ik leerlingen gedichten maken bij schilderijen van Hengelose kunstenaars. Ze moesten dan raden welk gedicht bij welk schilderij hoorde. Sommige kinderen, meestal jongens, vonden poëzie en gedichten maar niks. Als ik ze liet rappen gingen ze helemaal los."

5. Wanneer is jouw 'intrede'?

 "Op het Boekenbal in Metropool, donderdag 28 maart. Wethouder Bas van Wakeren speldt me de stadsdichtersspeld op. Daarna presenteert Marijke haar afscheidsbundel."

Hettie Franken is de nieuwe stadsdichter van Hengelo.
Volledig scherm
Hettie Franken is de nieuwe stadsdichter van Hengelo. © Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.