Volledig scherm
Eibergen, bosje in verlengde van de Ballastput tussen Eibergen en Hupsel, waarvan donderdag tijdens de westerstorm naar schatting de helft van de bomen omwaaide. © Peter Zandee

'Half bos' waait om tijdens storm: N18 tussen Eibergen en Groenlo uren dicht

EIBERGEN - De Twenteroute (N18 ) tussen Eibergen en Groenlo is even ten zuiden van Eibergen donderdag als gevolg van de westerstorm urenlang gesperd geweest. Reden: achter elkaar vielen vele tientallen bomen om. Een deel daarvan kwam op de weg terecht.

Voor zover bekend is tenminste 1 auto geraakt, maar vielen geen gewonden tijdens het noodweer. Wel was het achter elkaar sneuvelen van veel bomen voor ooggetuigen een angstaanjagend gezicht.

Structuur

Het bos in kwestie is sinds de aanleg van de nieuwe N18 direct westelijk van het bosgebied flink smaller geworden: door het rooien van de westelijke rand van het bos voor de nieuwe autoweg  was nog slechts een smalle punt van het bos over. Volgens kenners was het bos door het wegzagen van de oorspronkelijke bosrand aan de westkant zijn structuur kwijt. Hierdoor vielen veel bomen tijdens de harde windstoten uit het westen om.

De nieuwe weg wordt vanaf het punt nabij de kruising met de Borckinkweg westelijk om Eibergen geleid. Rijkswaterstaat heeft voor het project gronden opgekocht, waaronder een flink deel van het bosperceel. De Hupselse Dwarsweg die tussen de Ballastput (nu karpervissersdomein Carp Valley) en het getroffen bosje in loopt, is recent afgesloten voor alle verkeer, omdat het stukje weg tussen nieuwe en oude N18 doodloopt.

Ecologen

In het bos hangen op dit moment nestkasten voor onder andere vleermuizen, op aanwijzing van ecologen die het wegenbouwproject begeleiden. Vanaf het moment dat bomen in het bos het loodje legden en naast of op de huidige Twenteroute terecht kwamen, werd de weg afgesloten voor het verkeer.  Verkeersregelaars die vanwege het project rond de nieuwe N18 in de buurt waren, hebben de weg afgezet. 

Omleidingsroute

De Winterswijkseweg tussen Eibergen en Meddo werd in gebruik genomen als omleidingsroute. Medewerkers van (onder)aannemers van wegenbouwer Noaber18 zijn in opdracht van Rijkswaterstaat aan de slag gegaan om de schade op te ruimen, meldt Rijkswaterstaat-woordvoerder Thijs Scheres. "We hebben langs de hele N18 veel schade door omgewaaide bomen, maar onze aannemer ontfermt zich  daar waar mogelijk over."

Halverwege de middag werd de Twenteroute/N18 weer vrijgegeven voor het verkeer.

Volledig scherm
Het half omgewaaide bos met zicht op de westzijde, waar het nieuwe N18-trace ervoor heeft gezorgd dat de oorspronkelijke bosrand moest worden gerooid. © Peter Zandee