Volledig scherm
Coen Vennegoor. © Eigen foto

Coen (29) heeft nog 2 troeven over waarmee hij Lezerstour kan winnen

LezerstourOOTMARSUM - Parijs is opeens heel dichtbij, de échte Ronde van Frankrijk is al beslist, maar in de Lezerstour is de strijd nog niet geheel gestreden. De nieuwe nummer twee Coen Vennegoor (29) uit Ootmarsum heeft voor de slotrit nog twee troeven over waarmee hij Sander Hoek uit Hengelo de loef af kan steken.

Ex-koploper René Oortman uit Denekamp tipte hem vorige week zondag al als winnaar: Coen Vennegoor uit Ootmarsum. Zaterdag veroverde hij de tweede plek, uitgerekend ten koste van Oortman. Met nog één rit te gaan is ook de eindzege niet onmogelijk. 

Drie andere renners

Volledig scherm
Sander Hoek, koploper in de Lezerstour en daarmee vanzelfsprekend de grootste concurrent van Coen Vennegoor voor de eindzege. © Eigen foto

Het verschil tussen koploper Sander Hoek uit Hengelo en Vennegoor is bij het ingaan van de slotetappe 43 punten. Ten opzichte van Hoek heeft de Ootmarsummer drie andere renners. Hoek pakt met bergkoning Romain Bardet nog 50 punten bij de eindafrekening, terwijl Vennegoor er met Rigoberto Urán - zevende in het algemeen klassement - er zeker 44 punten bij krijgt. Mits beide renners zondag niet met pech te maken krijgen, uiteraard.

Vennegoor zal daardoor een gat van 49 punten moeten overbruggen in de waarschijnlijke massasprint op de Champs-Élysées. En daarvoor heeft hij nog twee troeven: Alexander Kristoff (al één keer tweede in een massasprint) en Greg van Avermaet. 

Hoe kan het nog?

Hoek beschikt ten opzichte van Vennegoor over Wout van Aert (uitgevallen) en klimmer Giulio Ciccone, die waarschijnlijk geen punten meer pakt. „Kristoff moet een topuitslag rijden en Van Avermaet moet meesprinten”, concludeert Vennegoor dan ook.

Een voorbeeld: bij een tweede plek voor Kristoff en een zevende plek voor Van Avermaet pakt Vennegoor 51 punten meer dan Hoek en eindigt hij boven de Hengeloër. „Ik denk dat ik als tweede eindig”, zegt Vennegoor eerlijk. 

„En daar zeg ik meteen bij dat ik de teamsamenstellingen van de deelnemers vlak onder mij niet ken. Wie weet met welke renners zij nog kunnen scoren... Op dit moment zou ik daarom tekenen voor een tweede plek.”

Balen van Bardet

Zoals er ook in de échte Tour deelnemers waren die baalden van de neutralisatie van de negentiende etappe, zo waren die er ook in de Lezerstour. Vennegoor is één van hen.

„Hadden de renners de originele route af mogen leggen en was er ‘gewoon’ een etappeuitslag geweest, dan had Egan Bernal de bergtrui overgenomen van Romain Bardet, had mijn concurrent minder puntjes gekregen voor Bardet en had ik nog wat etappepunten voor de klassering van Urán gekregen. Maar ja, ik heb de beelden gezien. Doorrijden kon echt niet met alle modder en hagel op de weg.” 

Die verrekte Bardet zat aan het begin van de Lezerstour nog in het team van Vennegoor... „Maar na de etappe naar La Planche des Belles Filles heb ik hem eruitgehaald. Toen zakte die er doorheen.” Van zijn drie wissels heeft hij echter geen spijt. Allemaal zorgden ze, op dat moment, voor een verbetering van zijn team. 

Nu moeten, als het aan de voetballer van KOSC 1 ligt, alleen Kristoff en Van Avermaet nog ‘even’ boven zichzelf uitstijgen. „Maar nogmaals: met een tweede plek ben ik ook heel bij. Dan win ik een mooie fietscomputer. Die heb ik liever dan de derde prijs: een wielershirt van Team Sunweb. Want daar heb ik er al één van, haha!”