Volledig scherm
PREMIUM
Egan Bernal. © BELGA

Hoe Egan Bernal de eerste Tour voor Colombia won

'Ik wil altijd meer'Egan Bernal wordt - zonder ongelukken - zondag gehuldigd in Parijs als eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France. De pas 22-jarige Bernal reed deze Tour als een volleerd klassementsrenner. ,,Het besef moet nog indalen.”

Door Pim Bijl

Hand in hand rollen ze richting de streep in Val Thorens. Egan Bernal, de man die deze Tour de France gaat winnen, en Geraint Thomas, titelverdediger en de nummer 2. Bij die laatste meters geeft de tot tranen toe geroerde Luis Alfredo - verslaggever van Caracol Radio - bezielend commentaar. Gelijktijdig breekt in Bernals geboorte- en woonplaats Zipaquirá een massaal volksfeest uit.

Vrijdag, met de eerste gele trui uit zijn leven om zijn schouders, bedekte hij plots zijn tranen door zijn handen voor zijn gezicht te slaan. Zoveel betekent ‘s werelds bekendste wielertrui voor hem. Voor hem komt de gele trui als een verrassing, vertelt hij, ondanks het gegeven dat iedereen hem al weken naar voren schoof als potentieel eindwinnaar. En hij al twee jaar wordt aangekondigd als de renners die het komende decennium de Tour zal domineren.

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’