Volledig scherm
Vlnr nummer twee Geraint Thomas, winnaar Egan Bernal en nummer drie Steven Kruijswijk. © BELGA

Kruijswijk: Podiumplek bekroning van mijn carrière

Het stond gisteren al vast, maar vanavond eindigde Steven Kruijswijk écht als derde in de Tour, de plaats die hij op de voorlaatste dag overnam van Julian Alaphilippe. De Brabander van Jumbo-Visma zag de podiumplek als het hoogtepunt van zijn loopbaan. ,,Dit is wel een bekroning van mijn carrière, ja”, zei Kruijswijk voor de camera van de NOS. Om er haastig aan toe te voegen: ,,Maar ik ga de komende jaren echt voor meer!”

Kruijswijk sprak van een ‘lastige’ dag. ,,Ik was eigenlijk vooral met mezelf bezig, wilde in de slotfase echt niet vallen. Die derde plaats was me echt heel veel waard. Ik ben heel blij dat het is gelukt.” 

De 32-jarige Kruijswijk eindigde nooit eerder op het podium in een grote ronde. De klimmer werd wel al eens vierde in de Giro (2016) en de Vuelta (2018) en vijfde in de Tour (2018). In de Giro werd Kruijswijk in 2011 al eens achtste. In 2015 werd hij zevende in de Italiaanse grote ronde. In de Ronde van Spanje van 2017 werd de Nederlander negende. De derde plaats in de Tour is dus al de zevende top-tien notering in een grote ronde van Kruissie in zijn carrière.

In zijn lange loopbaan pakte Kruijswijk pas twee keer een overwinning. In 2011 won hij na zijn zevende plaats in de Giro een etappe in de Ronde van Zwitserland. In 2014 won hij het eindklassement van de Arctic Race of Norway.

Kritiek van Franse smaakmaker

Julian Alaphilippe, tweevoudig ritwinnaar én veertien dagen drager van de gele trui in deze Tour, deelde na afloop van de grote ronde nog een sneer uit naar Kruijswijk. ,,Eerlijk gezegd win ik liever twee etappes en draag ik veertien dagen geel, dan dat ik derde word zonder iets te doen.”

Bekijk hier hoe Caleb Ewan naar de zege sprint in de 21ste en laatste etappe:

Volledig scherm
Steven Kruijswijk (links) en Tourwinnaar Egan Bernal. © BELGA
Volledig scherm
Steven Kruijswijk. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Steven Kruijswijk. © photo: Cor Vos
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’