Volledig scherm
Peter Sagan scoort zelfs in bergritten punten in de Tour de France. Na zijn vroege diskwalificatie van vorig jaar is hij nu weer een gouden greep in de Lezerstour. © REUTERS

Met Sagan scoorde je het best in de eerste Tourhelft

Lezerstour Tour de FranceENSCHEDE - Peter Sagan is de renner die niet in je lijst ontbreken mocht dit jaar. In de eerste helft van de Tour de France bracht de wereldkampioen uit Slowakije - die zijn regenboogtrui in Frankrijk al snel inruilde voor de groene trui van leider van het puntenklassement - ook in de Lezerstour de meeste punten op. 

Fernando Gaviria bleek een goede tweede, terwijl Greg van Avermaet met zijn acht dagen in het geel - een prima derde was.

De top 10 van puntenpakkers in de Lezerstour is een goede mix van snelle mannen en aanvallers. Uiteraard zal die balans de komende dagen verder doorslaan naar de renners met klimmersbenen. Peter Sagan bracht wel veruit de meeste punten op met twee ritzeges en ruim een week in het groen. De renner van Bora-Hansgrohe kwam tot 387 punten in de eerste tien dagen. Fernando Gaviria bracht - ook met twee ritzeges - ruim honderd punten minder op: 263. 'Gouden Greg' van Avermaet deed daar met 262 punten nauwelijks voor onder. Woensdag stond hij dan eindelijk het geel af. Dat deed hij aan Geraint Thomas, die een goede vierde is in onderstaande stand. Van alle klassementsrenners had hij de minste pech en/of was hij het meest bij de les.

Duo Quick-Step goede gok

Alexander Kristoff (178 punten) vierde geen successen tot nog toe in de Tour, maar mocht eigenlijk niet op je lijstje ontbreken. Ook tweevoudig ritwinnaar Dylan Groenewegen en de winnaar van de kasseienrit John Degenkolb rendeerden. Het duo Julian ALaphilippe en Philippe Gilbert van Quick-Step werd door veel spelers waarschijnlijk al als een grotere gok gezien, maar wie de keuze maakte voor dit tweetal, zal daar geen spijt van hebben gekregen. Alejandro Valverde maakte de top 10 van best scorende renners vol. Was zijn rol in 2017 na een dag uitgespeeld, dit jaar bracht hij al 129 punten op.

1. Peter Sagan 387 punten

2. Fernando Gaviria 263 punten

3. Grege van Avermaet 262 punten

4. Geraint Thomas 194 punten

5. Philippe Gilbert 183 punten

6. Alexander Kristoff 178 punten

7. Julian Alaphilippe 176 punten

8. Dylan Groenewegen 169 punten

9. John Degenkolb 137 punten

10. Alejandro Valverde 129 punten