Volledig scherm
Eén van de renners die het móet doen voor Yme Drost, maar het nog niet dóet: Steve Cummings. © AP

Ook bekende Tukker gebruikte formule om Lezerstourploeg samen te stellen

LezerstourENSCHEDE - Of Martijn Meulenkamp uit Neede de enige is die met een eigen rekenformule zijn ploeg voor de Lezerstour samenstelde? Nee, ook één van de 16 deelnemers aan de Prominententour deed 't: Yme Drost, letselschadespecialist uit Hengelo. Eén probleem: zijn formule werkt niet.

"Voor de Tour de France begon, heb ik een Excel-sheet aangemaakt en daarin heel veel namen van renners gezet", vertelt Drost. "Zij kregen vervolgens van mij één, twee of drie sterren. Ik wilde renners in mijn ploeg die etappes kunnen winnen. Verder de winnaar van de witte trui - waar ik Louis Meintjes voor tipte - en mannen die aanspraak maken op de groene trui. Renners die in mijn optiek zeker een rit zouden pakken, kregen drie sterren. Zij die waarschijnlijk een etappe konden winnen twee en renners die dat mogelijk voor elkaar zouden spelen, of in de buurt konden komen, één. Uiteindelijk hield ik 18 renners over, die ik heb geselecteerd voor mijn ploeg."

Verkeerde wiel

Om tot de laatste twee namen te komen, keek hij af bij Hennie Kuiper. De tweevoudig nummer twee van de Tour de France is één van de twee experts die zich aan het wielerspel van De Twentsche Courant Tubantia heeft verbonden. Om deelnemers met wat minder kennis van het wielrennen dan hijzelf op gang te helpen, gaf hij zijn eigen Lezerstourploeg prijs. "Twee renners heb ik gekozen na het raadplegen van Kuipers' team", zegt de letselschadespecialist. 

Hij heeft daarmee het verkeerde wiel gekozen, want Kuiper staat in de subpoule met de 16 bekende Tukkers op een 14e plek. Hij houdt alleen de chauvinistische André Manuel achter zich en... Drost. "Hoe dat kan? Ik heb veel uitvallers. Ik moet het met een behoorlijk aantal renners minder doen en ben al door mijn reserves heen." Na de etappe van zondag heeft Drost nog maar dertien renners over. De Belg Tim Wellens is de laatste die in de remmen kneep.

Jammerlijke keuze voor Japanner

Drosts hand van wisselen is op z'n zachtst gezegd onhandig. "Ik heb een fout gemaakt. Eén van mijn invallers zou Fabio Aru zijn. Ik klikte echter per ongeluk Yukiyo Arashiro aan. Dat had ik pas door nadat ik die transfer had bevestigd..." De Japanner staat na vijftien etappes op een puntentotaal van nul. "Verder heb ik Marcel Kittel en Steve Cummings ingebracht." Kittel blijkt met vijf etappes op zak én de groene trui om zijn schouders een absolute must voor ieder team. Cummings heeft nog niet veel klaargespeeld. "Maar desondanks heb ik veel vertrouwen in hem. Die gaat nog wat klaarspelen in deze Tour, hij kan zomaar een rit winnen. En wie weet gaat die Japanner nog verrassen, haha!"

Zijn persoonlijke doelstelling komt nog niet in gevaar. Zijn voorsprong op Manuel is 722 punten. "En met elke plek bóven de rodelantaarndrager ben ik tevreden."

Weten hoe jij hebt gescoord in de Lezerstour? Bekijk het hier!

Bekijk hieronder de stand in de Prominententour.

Volledig scherm
De stand in de Prominententour na etappe 15. © Tubantia.nl/Lezerstour