Volledig scherm
Maurits Lammertink ziet af tijdens de Tour de Luxembourg. © photo: Cor Vos

Profrenner Lammertink uit Reutum baalt van mailtjes tijdens Tour

LezerstourREUTUM - Nee, vrolijk wordt Maurits Lammertink er niet van. Geeft de profwielrenner uit Reutum deelnemers aan de Lezerstour tips over renners die zij wel of juist niet moeten opnemen in hun ploeg, bungelt hij zelf in de subleague met prominenten onderaan. Maar er was deze woensdag belangrijker wielernieuws.

De toekomst van Lammertinks oude team Katoesja-Alpecin is onzeker. Volgens de Franse sportkrant L’Équipe zal de formatie, die op een Zwitserse licentie rijdt, aan het einde van het seizoen worden opgeheven. 

Lammertink reed in 2017 en 2018 voor de ploeg die in de WorldTour rijdt. Dat zijn de formaties die voor alle grote koersen in de wereld worden uitgenodigd. 

‘Vrees dat het klopt’

„Die geruchten gonzen al sinds februari in het peloton. Ik vrees dat de ploeg na dit jaar inderdaad stopt”, zegt de Reutummer, die dit jaar zelf voor Roompot-Charles koerst dat een treetje lager op de wielerladder staat. 

Quote

Als je Mathieu van der Poel in je ploeg hebt, word je toch wel uitgeno­digd voor de grote wedstrij­den. Daarvoor heb je geen World­Tour-licentie nodig

Maurits Lammertink

In Belgische media wordt al druk gespeculeerd over een nieuwe superploeg rond de Nederlandse Amstel Gold Race-winnaar Mathieu van der Poel. Dat wat nog overblijft van Katoesja-Alpecin, zou samengaan met de ploeg van Van der Poel (Corendon-Circus) dat op hetzelfde niveau rijdt als Roompot-Charles. Indien de nieuwe ploeg de WorldTour-licentie van Katoesja-Alpecin overneemt, heeft Van der Poel volgend jaar de WorldTour-koersen voor het uitkiezen.

Maar Lammertink gelooft er niet in. „Ik zie Corendon-Circus die stap niet maken. Dan moet je als team aan diverse eisen voldoen. De ploeg zal dan extra renners aan moeten trekken, omdat je een x-aantal renners onder contract moet hebben. En je moet dan overal naartoe, ook naar koersen in Australië. Ik zie dan eerder sponsor Alpecin bij Corendon-Circus intrekken.” En dus op het tweede niveau actief blijven, waarmee Van de Poel afhankelijk blijft van wildcards van organisatoren van grote wedstrijden. „Maar als je Mathieu in je ploeg hebt, word je toch wel uitgenodigd.”  

Terug naar de Lezerstour, waar Lammertink zelf vooralsnog geen deuk in een pakje boter schiet. Keuzes voor renners als Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) en Cees Bol (Team Sunweg) pakken faliekant verkeerd uit, doordat van die ploegen telkens andere renners mee sprinten. „Het is toch Michael Matthews die bij Sunweb sprint en niet Bol. Daar zat ik fout.”

Maar, weet Lammertink, zijn etappes moeten nog komen. Hij heeft naast huidig gele truidrager Julian Alaphilippe nog tien sterke klimmers in zijn ploeg. En laat vandaag nou net de eerste bergrit op de rol staan. 

Vooraf voorspelde de geboren Enternaar Romain Bardet of Adam Yates als eindwinnaar. „Zet daar nu Steven Kruijswijk maar bij. Die staat er nu het best voor van allemaal. En zijn concurrenten moeten hem er eerst nog maar eens zien af te fietsen.”

Zelf sterk op La Planche des Belles Filles

Te beginnen donderdag op  La Planche des Belles Filles. Een berg die Lammertink nog beklom tijdens de Tour de France van 2017. Hij eindigde er als 44e op 3.06 minuten van winnaar Fabio Aru. „Ik voelde me die dag erg goed. Maar het is wel een heel steile klim, hoor. En dit jaar is ie nog een kilometer langer dan toen!”

Voor Lammertink zou het fijn zijn als alle klimmers uit zijn ploeg gaan vlammen. Van Kruijswijk tot Urán en van Porte tot de etappewinnaar van twee jaar geleden, Aru. „Want nu krijg ik elke dag die mailtjes van jullie dat ik vijfduizend-zoveelste sta. Niet leuk.”

Stand Prominententour na etappe 5

1. Lieke Wevers (1.325 punten)
2. Mike te Wierik (1.222 punten)
3. Bram Tankink (1.220 punten)
4. Tess von Piekartz (1.031 punten)
5. Chantal Westerhoff (910 punten)
6. Rob Harmeling (866 punten)
7. Kirsten Wild (780 punten)
8. Maurits Lammertink (767 punten)

Hoe heb jij vandaag gescoord in de Lezerstour? Bekijk het hier!

  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’