Volledig scherm
'Gouden Greg' is opnieuw goud waard voor de deelnemers die hem in hun Lezerstour opstelden. De Belg van BMC zorgde voor een wisseling van de wacht in het spel. © REUTERS

Wisseling van de wacht in Lezerstour

ENSCHEDE - Martijn Besseling hield vanaf zondag stand als leider in de Lezerstour van Tubantia, maar aan de Bretonse kust kwam een (voorlopig) einde aan zijn koppositie, Kim Siebum wist in de vierde etappe van La Baule naar Sarzeau 355 punten te vergaren en neemt daarmee de leiding in de stand van ons Tour de France-spel over. In vier dagen wist zij 1117 punten te vergaren. Ook Willem Collet (1114), Kyra Voorpostel (1113) en Annie Weusthof (1110) schoven voorbij de onttroonde klassementsleider uit Eibergen (1109 punten).

Wisseling van de wacht in Lezerstour 

Waar maakt Siebum het verschil? Opvallend aan haar rijtje in vergelijking met anderen is dat de deelneemster uit Haaksbergen niet gekozen heeft voor Mark Cavendish, de Britse sprinter die op het recordaantal ritzeges in de Tour jaagt, maar nog geen enkel punten wist te scoren voor de deelnemers in ons spel. Al bleef hij daar - na een aanvaring met Groenwegen - maar één plek vandaan vandaag. Siebum heeft de 33-jarige sprinter van Dimension Data niet en heeft daarmee voorlopig het gelijk aan haar zijde.

'Gouden Greg'

Wel is door Siebum gekozen voor Greg van Avermaet, de man die vandaag voor de tweede etappe op rij punten opbrengt met de gele trui om zijn schouders. En die na de olympische titel de bijnaam 'Gouden Greg' draagt. En ook Soren Kragh Andersen - de renner in de witte trui van leider van het jongerenklassement - brengt Siebum punten op, net als Geraint Thomas, de schaduwkopman van Team Sky.

Wachten op kentering

Voorlopig lijken de deelnemers beloond die buiten de gebruikelijke sprinters ook de Wanty-spurters Andrea Pasqualon en Timothy Dupont opstelden. Besseling heeft daar Dion Smith bij genomen en die leverde vandaag - en met de bergtrui en met een klassering in de top 10 - ook weer punten op. Al is het niet genoeg om het gemis van Van Avermaet te compenseren. De renners van Hilaire Vanderschueren zijn een stuk constanter dan menig andere sprinter. Maar troost is er ook:  de lastiger aankomsten - met oplopende finishstraten - van de komende dagen kunnen wellicht een kentering teweeg brengen. En dan kan donderdag op de Mur de Bretagne blijken dat de keuzes van nu alweer een stuk minder gelukkig uitpakken. De kansen keren nog elke dag. Het blijft de charme van een wielerspel.

Hoe sta jij ervoor in de Lezerstour? Bekijk het hier.