Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Krimp in Noordoost-Twente: bedreiging, maar zeker ook kansen

GrafiekOLDENZAAL - Is het een onheilspellend monster dat de toekomst van veel kernen in Noordoost-Twente bedreigt? Of verbindt het juist inwoners en biedt het nieuwe kansen? De krimp van de bevolking in Dinkelland, Oldenzaal en Losser, want daar gaat het over, staat hoog op de agenda’s.

Van krimp naar kans
Een serie verhalen over wat een dalend inwonertal en vergrijzing met de regio Noordoost-Twente doen, maar vooral ook: wat de oplossingen kunnen zijn.

Van de gemeenten, maar zeker ook in de vele vitale kernen die de gemeenten hebben. Want het mag momenteel goed gaan, de toekomst wijst onmiskenbaar uit dat gemeenten te maken hebben met een ontgroening en vergrijzing van de bevolking.

Er worden steeds minder kinderen geboren, terwijl de mensen steeds ouder worden. En dat heeft gevolgen voor de nabije toekomst. Ga maar na, scholen krijgen minder leerlingen, sportverenigingen zien het ledental teruglopen, bedrijven vinden moeilijker personeel, exploitatie van voorzieningen als een kulturhus en sportzalen wordt lastiger, het winkelbestand loopt terug. Kortom: de krimp raakt iedereen.

Oldenzaal e.o.