Volledig scherm
Er zal zondag extra politie op de been zijn om mogelijke demonstraties in de kiem te smoren. © Lars Smook - DTCT

Antifascisten roepen op naar Enschede te komen, ondanks verbod

ENSCHEDE - Een demonstratieverbod en zelfs een groepsverbod ten spijt, roept antifascistengroep AFA toch op om zondag naar Enschede te komen. Onder het mom 'Stop de internationale nazidemonstratie in Enschede' willen de antifascisten van zich laten horen in de binnenstad.

Via de Facebookpagina van AFA Nederland worden demonstranten opgeroepen om vooral naar de binnenstad van Enschede te komen. ,,Organiseer jezelf en je vrienden of sluit je ter plekke aan, wees creatief, wees voorbereid en kom in actie!", aldus de AFA.

De linkse groepering vervolgt: ,,Wij kunnen er niet op vertrouwen dat de gemeente en politie een samenkomst van Duitse en Nederlandse neo-nazi’s zal tegenhouden. Zorg daarom dat je aanstaande zondag 18 juni op tijd in het centrum van Enschede bent en laat zien dat extreem-rechtse actievoerders niet welkom zijn."

Pegida: "Wij komen zeker"

De tegenpool van de AFA, het rechtse Pegida, heeft ook laten weten 'zeker te komen' naar de binnenstad van Enschede. Pegida is boos dat de gemeente de demonstraties verboden heeft.

De rechtse groepering zou met Fortress Europe demonstreren bij het Polaroid-gebouw. De band die zou komen spelen als onderdeel van de manifestatie van Fortress Europa , is Kategorie C. Volgens de gemeente heeft die een sterke aanhang onder hooligans die rechts-extremistisch gedachtegoed uitdragen. 

Demonstraties verboden

De gemeente Enschede heeft de demonstraties van komende zondag verboden. Rechtse groeperingen als Fortress Europe en Pegida zouden er namelijk lijnrecht tegenover linkse groeperingen als AFA, No Nazi's in Enschede en Enschede tegen Racisme komen te staan. De gemeente verwacht daardoor ernstige verstoringen van de openbare orde en stelt de veiligheid in de stad niet te kunnen waarborgen.

Naast het demonstratieverbod geldt er zondag ook een groepsverbod in de binnenstad van Enschede. Groepen van 3 of meer personen die zondag 'zonder redelijk doel' in het centrum aanwezig zijn, kunnen door de politie uit het gebied verwijderd worden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.